foto: Danijela Radojković
Aleksandra Petković ima svega 14 godina ali je već stupila na scenu sa svojom prvom pesmom „Ja sam pank“. Ova numera objavljena je na 10. izdanju kompilacije Femixeta. I pre nego što je poslušamo i pogledamo svi zajedno, Aleksandri smo postavili par pitanja.

O tome kako je uopšte ušla u svet panka kaže sledeće:
- Zanimljivo je da sam na prvi koncert otišla sa svega 4 godine, na S.U.S, koji je kasnije postao jedan od mojih omiljenih bendova. Koncerta se ne sećam, ali sam već tada volela muziku, poput bendova Lollobrigida i Prodigy. Vremenom sam počela da slušam Avril Lavigne i Kinoklub. Prvi omiljeni bendovi su mi bili S.U.S. i Debeli precjednik, koje i dalje volim. U III razredu sam sama doputovala do Beograda kod tetke, da bih išla na SUS koncert. Ne slušam samo punk, neki od omiljenih bendova su mi Turnstile, Fever 333, Bring me the Horizon, Nirvana.... Ali punk je bio moj početak, volim i The Offspring, na primer.

Pre godinu dana se u njoj rađa i želja za stvaranjem muzike a u njenom razvoju ulogu je imao i Rok kamp za devočice. Evo kako je boravak u kampu uticao na nju:
- Prošle godine, sa 13 godina, sam od teče dobila bas gitaru na poklon, i tada sam otišla na Rok kamp za devojčice. Bilo mi je veoma zanimljivo, iako sam oduvek želela da sviram gitaru, Rok kamp je povećao moje interesovanje za muziku. Upoznala sam devojčice slične sebi, kao i mentorke koje su nam mnogo pomogle. Bilo je to zaista divno iskustvo. Posle kampa sam nastavila da sviram i da idem u Muzičku radionicu KP2 u Božidarcu.

Za vreme radionice nastala je i njena prva pesma „Ja sam pank“.
- Dok sam vežbala zadatke za radionicu, smislila sam rif, koji se mnogo dopao mom teči. On je na licu mesta smislio bubnjeve, i kasnije napravio aranžman. Vokale smo snimili kod Slobodana Đikića (Jimi Triple B), koji je uradio i mix i master. Pesma nije rađena namenski za "Femikseta" kompilaciju, poslali smo je na savet Selene, bubnjarke benda Nemesis, jedne od mentorki na kampu.

Pesmu izvodi u okviru svog benda The Droppers kojeg pored Aleksandre čine i „veterani“ domaće pank scene Vasse i Terza. Prateći spot urađen je u produkciji Black Dot.

- Hteli smo da spot bude svirački, i zabavan, i mislim da smo to postigli, kaže Aleksandra i nastavlja:

- Za sada je The Droppers projekat, želim da se bavim muzikom i The Droppers mi to omogućava. Ipak, nadam se da ću u srednjoj školi upoznati osobe svojih godina sa kojima ću moći da imam bend. Svakako ce biti još The Droppers pesama.

Numera „Ja sam pank“ nas iskreno i instant vraća na korene panka. Bez mnogo filozofije, sa tri-četiri akorda i manje od minute peva: „Ja živim kako želim, i radim šta hoću, jer ja sam pank“. Može li jednostavnje, iskrenije i pankerskije od ovoga u tim godinama? Teško!