Dana 5.5.2022. godine, gotovo godinu dana kasnije od objavljivanja svog drugog albuma Hej bejbe, bend Auf Wiedersehen objavio je novi singl Moć koji, iskren da budem, razvaljuje. To je onaj vajb koji volim i koji mi godi. Mešavina elektronskog i gitarskog zvuka, svojevrsni electro rock'n'roll koji ovde zvuči baš moćno, kao što i sam naziv pesme govori.

Tekst je u sferi minimalnog, jer je sačinjen od svega 3 reči koje se ponavaljaju tokom cele pesme a koje u najvećoj meri simbolišu moć. Sex, novac i krv.

Spot je urađen u preovladajućoj crvenoj boji koja simboliše krv o kojoj se peva u pesmi, a pokretne video slike u spotu prikazuju sportsku manifestaciju na prepunom stadionu na kojoj sportisti bacaju frizbi za kojim pas skače i trudi se da ga uhvati i na taj način se uklopi u svet u kojem ljudi vladaju. U tom smislu, sport vizuelno predstavlja MOĆ homo sapijensa i iznosi glavne parole koje sport odlikuju: „Pobedi ili propadni“, „It can be only one”. Te parole koje vladaju u svetu sporta su zapravo i odlika ovog surovog i posrnulog društva kojem pripadamo. Sve se podređuje cilju i interesu, bitan je jedino uspeh i trijumf. Bitna je jedino moć.

Sa druge strane pas u spotu predstavlja podređenost ljudskom biću, odnosno, inferiornost životinje u odnosu na čoveka, što opet upućuje na moć.

Na kraju krajeva ne treba zaboraviti niti zanemariti moć koju nosi muzika. Pogotovo ako zvuči hipnotično i silovito poput ovog singla. Zapravo osećam se prilično moćno dok isuviše glasno slušam novu stvar Auf Wiedersehen-a. Ako sumnjate u moje reči, pustite Moć dobrih vibracija da vas obuzme pa ćete shvatiti šta vam to poručuje Auf Wiedersehen.

Moć kao i prethodno objavljena dva albuma Auf Wiedersehen-a možete poslušati na Bandcamp profilu benda.



Miljan Ristić