Za novosadski bend FRAKHTAL zainteresovao sam se još pre tri godine kada sam ih gledao kao predgrupu fantastičnom a našem, LEDNIKU i shodno tome odradio i intervju sa momcima iz benda. Još tada su mi rekli da imaju gotovih pet pesama i da će uskoro ući u studio i snimiti ih a potom što pre i predstaviti publici. Sudbina (čitaj, Korona i slične prepreke) je htela da album ili EP (kako god hoćete) u trajanju od 33 i po minuta izađe pre tačno mesec dana. Dakle, “Plimu” su izbacili na Bandcamp kao i milioni drugih underground izvođača na planeti čekajući svoju sreću i tražeći fanove.

FRAKHTAL po sopstvenom priznanju sviraju instrumentalni progresivni post rock/metal stvarajući tako poveliku bazu novosadskih instrumentalnih bendova vrednih pažnje. Pomenuću samo Lazar, Lednik, Polywhy, Canabin, Bulku…

Recenzirati instrumentalne albume je poprilično teško (bar meni) jer nedostatak tekstova zna izazvati popriličan manjak informacija ali ako “Plimu” shvatite kao jednu finu vožnju rolerkosterom ili putovanje kroz lepotu muzike onda ipak bez previše muke možete prepoznati emocije koje su Ivan Toroman (bubnjevi), Arsenije Milinov (bas) i Vladimir Petrović (gitara) dali “na izvolte” slušaocima.

Već po nazivima pesama na albumu (Plima, Okean, Vir, Lido i Oseka) možete naslutiti šta vas čeka dok putujete pasažima Frakhtala. Naslovna numera otvara “ploču” i burno i odlučno vas nosi na pučinu “Okeana” gde vas preuzima i zakovitla vrtlog “Vir-a” ali na sreću, nastupa “Oseka” i nosi na “Lido”. Rogobatan, banalan, verovatno i previše uprošćen opis onoga što osećate dok slušate “Plimu”…Ali, tačan, vrlo precizan opis onoga što vam FRAKHTAL nudi na svom prvencu. Moj lični utisak da je ceo album ustvari jedna dugačka pesma podeljena na pet celina.

Možda Ilija Kalinić koji je radio produkciju, miks i mastering albuma nije mogao sasvim da donese onaj zvuk koji FRAKHTAL ima na live nastupima jer “Plima” ne nosi onu metalnu energiju koju bend zna da isporuči uživo, ali ja to umem da zamerim i takvim post rock/metal veličinama kakve su CULT of LUNA ili PELICAN pa zašto bih to onda “uzeo za zlo” debitantima.

S druge strane “Plima” je ozbiljan kompozitorski zalogaj koji se guta sa slašću i posle par žvakanja možete da osetite pun i kvalitetan ukus muzike koju nudi FRAKHTAL. Od atmosferičnosti i eteričnosti do progresivnog i futurističkog pristupa metalu i rok muzici uopšte…

Potencijal koji ovaj trio ima je zastrašujuće velik i očekujem (to jest, tvrdim) da će svaki naredni album biti bolji od “Plime”. A “Plima” je izvanredan materijal. Pogotovo kad se uzme da je prvenac jednog mladog, ali izuzetno kvalitenog benda. Ako volite ovakav zvuk obavezno posetite njihovu Bandcamp stranicu i poslušajte “Plimu”. A što i da ne kupite. Tako ćete podržati ove momke i pomoći im da i dalje stvaraju kvalitetnu muziku. Košta samo 4 evra.

Zoran Popnovakov