Na današnji dan, 1. maja 1939. u stripu se prvi put pojavio Betmen/Brus Vejn.

Komesar Gordon se često družio sa Vejnom, pa se desilo da je, jednom prilikom, iz policijske stanice dobio poziv zbog prijavljenog ubistva, dok su sedeli u Gordonovom stanu. Odlučio je da svog mladog prijatelja povede sa sobom na mesto zločina, ubeđen da se ovaj poprilično dosađuje u svom životu sa svim tim uštogljenim bogatunima sa kojima je, inače, okružen. BrusVejn je to jedva dočekao, pa ovaj slučaj možemo nazvati i prvim slučajem na kojem su počela zajedno da rade ova dva nezaboravna strip-junaka. Sve se to desilo u priči "The Case of the Chemical Syndicate"u "Detective Comics" #27 scenariste Bila Fingera. Za crtež je bio zadužen Bob Kejn koji je uradio i korice.

Betmenovo ime je upisivano sa crticom koja je izbačena u "Detective Comics" #30.
Iako je Betmenov identitet otkriven već prilikom prvog pojavljivanja u stripu, pa su čitaoci znali "na kome" su, odlučeno je da u svetu Gotama taj identitet bude tajna koju će mnogi želeti da otkriju na razne načine...

Betmen je prošao kroz razne faze što se tiče duhovnih, emotivnih i fizičkih odlika na koje su uticali oni koji su pisali scenario i oni koji su ga crtali tokom ove 83. godine, ali potreba za pričama u kojima je on sprovodio pravdu loveći negativce i kažnjavajući ih za kriminalne radnje i užasne zločine - ne samo da se vremenom nije smanjivala, nego je i rasla. Betmen se sa papira uselio u domove i putem televizora, a potom je do svojih poklonika došao i preko velikog platna na kom je izgledao moćnije nego ikada! I dan danas, ovaj fantastično razrađen lik pleni svojom mračnom pojavom, zavodi nove čitaoce i miluje srca onih "starih".

Srećan ti rođendan, šišmišu stari!

Tatjana Smiljanić