Film koga je nemoguće ne reprizirati jednom u nekoliko godina zbog čiste briljantnosti koju emituje iz svakog kadra i svake linije scenarija.

Možda i najbolja satira ikada snimljena, Kjubrikova crna komedija o mogućem nuklearnom ratu koji započinje, kao i uvek, iz čiste gluposti, arogancije i želje za dominacijom, začela se kao ideja da se snimi ozbiljan hladnoratovski triler i to po motivima romana Red Alert iz 1958. godine, međutim postepeno je metamorfozirao u komediju kada je Kjubrik shvatio koliko je cela situacija apsurdna.

Od antologijske scene u kojoj Slim Pikens „kaubojski“ jaše nuklearku kao simbol američke beslovesnosti i „ponosa“ u nuklearnom arsenalu do Selersove „tri u jedan“ uloge (kojih je zapravo planirano 4 – upravo on je trebalo da bude i američki pilot „jahač“ bombe, ali i bez toga plaćen je neverovatnih 55% budžeta filma za svoj rad) i bizarnih situacija koje se dešavaju u „ratnoj sobi“, Dr Strendžlav je kinematografski dragulj parekselans i možda najbolji balans koji je napravljen između ozbiljnog nuklearnog trilera i proračunate montipajtonovske satire.

  • Manje je znano da je Kjubrik tužio producente jednog drugog nuklearnog trilera, takođe odličnog filma Fail-safe da bi usporio njihovu produkciju, tvrdeći da su ukrali ideju iz predloška romana koji je on koristio kao inspiraciju.
  • Zanimljivo je da je Kjubrik uspeo da rekonstruiše unutrašnjost bombardera b-52 na osnovu samo jedne fotografije koja se pojavila u britanskom pilotskom magazinu.
  • Iako je glumio tri uloge, Selers nije mogao da se posveti i četvrtoj koju mu je Kjubrik namenio, ulozi pilota bombardera b-52 (Slim Pikens) jer nikako nije mogao da usavrši teksaski akcenat.
  • Kjubrik i Džorž Si Skot često su igrali šah na pauzama snimanja, i Kjburik je često lešio Skota u tim partijama. To je pomoglo da se Skot malo otopli tokom snimanja jer mu nije bilo jasno zašto Kjubrik od njega traži da preglumljuje svaku scenu. Međutim, kasnije je tvrdio da mu je to jedna od omiljenih njegovih uloga.
  • Selers je improvizao dosta svog teksta koji je imao u ulozi samog Dr Strendžlava, i nije mu bio jasan Kjubrikov princip ponavljanja scena bezbroj puta.
  • Prva filma uloga Džejmsa Erla Džonsa.
  • Film je originalno trebalo da se završi gađanjem pitama između Rusa i Amerikanaca u „Ratnoj sobi“, ali je Kjubrik smatrao da bi takav kraj bio previše trivijalan.
  • Neki od naslova za film koje je Kjubrik razmatrao bili su Dr. Doomsday or: How to Start World War III Without Even Trying, Dr. Strangelove’s Secret Uses of Uranus, and Wonderful Bomb.
Slobodan Novokmet