Poslednji studijski album Bjesova „Svetla svetlosti“ je verovatno jedan od najduže realizovanih izdanja na ovim prostorima. Bilo je potrebno punih 11 godina da se ova priča zaokruži. Otud i citat iz filma „Dečko koji obećava“ u naslovu.

Iako ovaj album tek sada dobija svoje fizičko izdanje (u izdanju SKC-a iz Novog Sada) zapravo je dostupan javnosti još od 2015., kada je i objavljen na internetu. Verujemo da nema puno ljudi koji ovaj album nisu već poslušali obzirom da su neke pesme čak i pre zvaničnog izlaska dugo bile na reperotaru benda, da se spot za pesmu „Aikido“ dosta slušao, da su i ostale pesme ekraznizovane... Ali za one koji su bežali sa časova, nakon više autorskih i živih albuma, Bjesovi su rešili da se pozabave izdanjem koje će se baviti obradama regionalnih bendova.

Ovakvi albumi mogu biti mač sa dve oštrice. Setimo se samo benda Nightshift koji je napravio čak i mejnstrim bum svojim prvim albumom koji se sastojao od obrada. Ali nakon toga više niko nije bio spreman za njihove autorske pesme. Raspali su se i bend je ostao zapamćen samo po obradama.

Bjesovi se na ovaj korak odlučuju u svom zrelom periodu, kada su se već i te kako dokazali na domaćoj sceni te su mogli sebi dopustiti da eksperimentišu i urade nešto za svoju dušu. 

fotografija preuzeta sa zvanične fejsbuk stranice Bjesova
O ovom albumu govorimo i kao o eksperimentu jer sam bend nije išao sigurnim, utabanim stazama obrađujući samo klasike domaćeg rokenrola, već se trudio da se bavi čak i bendovima i pesmama koje do tada nikada nisu čuli a koji po svojoj estetici, konceptu, poetici ili nečim četvrtim mogu imati sličnosti sa Bjesovima. 

Zaista je zadovoljstvo slušati koliko je bend pažnje posvetio svakoj od ovih numera jer u pojedinim bend sebe znatno više „ugrađuje“ u pesme koje obrađuje. Tako pesma „Tako mladi“ predstavlja spoj Borghesije i Bjesova te i originalna i „Divna je noć“ dobijaju neko dopunjeno izdanje. Čuveni hit „Zemlja“ sastava EKV u kombinaciji sa numerom „Crv“ projekta Angel’s Breath dobija i sasvim novo značenje. Album nam pokazuje kako Bjesovi uspešno mogu da „pomire“ nju vejv Električnog orgazma i pop zvuk Idola sa blek metalom sastava The Stone, elektroniku sastava Machina i Borghesia sa garažnim zvukom Majki. Kuriozitet na fizičkom izdanju su i dve, do sada neobjavljene numere koje vama prepuštamo da otkrijete.

U razgovoru za naš sajt 2015., Marinko je rekao: „Koncept Bjesova je surov u svojim zahtevima“. Možda upravo u ovoim rečima leži odgovor na pitanje zašto je ovoliko vremena trebalo za realizaciju albuma „Svetla svetlosti“ i zašto još uvek čekamo na novi autorski album Bjesova.

Sada, kada je priča „Svetla svetlosti“ konačno zaokružena vreme je da se bend okrene novim pesmama. Koncept benda je surov, fanovi su nestrpljivi ali verujemo da Bjesovi neće razočarati.