U subotu, 12. marta u UK Parobrod, u prisustvu medija i ljubitelja irske kulture, zvanično je otvoren jubilarni Beogradski Irski Festival.

Čast da uveliča otvaranje imao je irski umetnik Brajan Beri, svojom izložbom grafika ’’Toksična unija i ostale priče’’. 

foto: Aleksandra Ignjatović
Brajan Beri, rođen 1978. godine, istakao je da mu je privilegija i zadovoljstvo što prvi put izlaže u Beogradu, te da su njegove grafike nastale pod uticajem irskog autora Flena O’Briena i njegovog čuvenog romana ’’Treći policajac’’.

Posebnu pažnju publike privukao je rad pod imenom ’’F Yez All’’, nastao po pesmi ’’St John Of Gods’’ Šejna Mekgovana (The Pogues).

Prisutnima su se zatim obratili Džaš Kaminski, direktor BIF-a, počasni konzul Irske En Pešić i zamenik šefa misije ambasade Irske Stifen Dafi, ne krijući svoje zadovoljstvo zbog dugovečnosti i uspešnosti festivala, te tradicionalno dobrih odnosa između Srbije i Irske.

Danas, 13. marta, ostvarenjem ’’Iskupljenje’’ u staroj Kinoteci počinje filmski program BIF-a, čiji su najveći favoriti dokumentarci o Filu Lajnotu (Thin Lizzy) i Demijenu Dempsiju, kao i čuveni film ’’Uliks’’.

Centralni događaj festivala je koncert legendarnog benda Hothouse Flowers u Bitefartcafeu 18.marta, a za ljubitelje klasičnog zvuka tu je Mladenović-Wilson duo 19.marta u UK Parobrod.

Deseti Beogradski Irski Festival traje do nedelje 20.marta na različitim lokacijama u gradu.