Neretko je teško i bemisleno pisati uvodnike i predstavljati goste naše redakcije. Postoje ljudi koji su svojim trajanjem i delom postali prepoznatljivi da je dovoljno reći samo njihovo ime i to objašnjava sve. Takav je slučaj i sa Vujom, jednim od stubova domaće andergraund scene.

Biti aktivan četiri decenije. Imati tri legendarna pank benda gde ni jedan nije ostao u senci onog drugog (i trećeg) već je svaki (p)ostao prepoznatljiv i ostavio svoj trag. Imati studio kroz koji je prošlo X bendova. I sve vreme ostati u andergraundu. Svakako vredno poštovanja.

Šta je sve oblikovalo Sašu Vujića pročitaćete u redovima koji slede. Verujemo da će vas neke stvari iznenaditi. Dajemo reč Vuji...

foto: Iva Tanacković

Bendovi, muzičari i albumi


Najviše uticaja na moje muzičko opredeljenje je imao TV šou program koji se emitovao 70-ih godina, na prvom programu RTV Beograd. U pitanju je "Obraz uz obraz"! I pored mnogih humorističkih skečeva, program je imao i muzički karakter kroz koji su prošli mnogi kantautori i brojni muzički sastavi sa celog prostora bivše Jugoslavije. Kada sam video nastup "Dubrovačkih trubadura", rekao sam sebi "To je to" i zacrtao da budem muzičar bez obzira što tada nisam imao ni 10 godina. Takođe su veliki uticaj na moj sadašnji rad imali kantautori poput Krunoslava Kiće Slabinca, Miše Kovača, Radojke Šverko, Ivo Robića kao i Hašim Hučuk Hokija koji je posle otišao u neke druge muzičke vode... Od albuma bih izdvojio album Sedmorice mladih - "Sedam plus sedam mladih" i legendarni album Zdenke Kovačiček - "Frka".

Reditelji i filmovi


Kada su filmovi u pitanju tu nema dileme - svi filmovi Veljka Bulajića! Njegovo prvo remek dijelo ("Vlak bez voznog reda") gledam minimum 3 puta mesečno, a "Bitku na Neretvi" preporučujem svim ljudima dobre volje, minimum jednom nedeljno!

Stripovi


Naravno "Mirko i Slavko"! Imam sva izdanja i ljubomorno ih čuvam od tudjih pogleda. Pomenuo bih još i strip edukativnog karaktera koji je izašao samo u 3 nastavka, a to je neponovljivo savršenstvo Paolo Eleuterija - "Druna".

Pisci i knjige


Kada sam 1972. pročitao knjigu "Tihi Don" od Šolohova, dugo sam bio u nekoj izmaglici života i nekih čudnih ideja, tako da je ta knjiga na mene najviše uticala u karakternom pogledu. Dugo mi je bila uzrečica u svakodnevnim razgovorima sa drugim ljudima - "Čemu sve to...?", jer ništa više nije imalo nekog velikog značaja ne računajući Veliki prasak. Direktan utjecaj je ova knjiga imala i na 2 albuma od KBO! - "Za jedan korak" i "Svetlo ludila"! Takođe bih pomenuo i knjigu Branka Filića, "Kuća sagorelih palidrvaca", onda "Zdravo Kolumbo, ovde Amerika", od šabačke pank legende Ivana Glišića, kao i zbirku pesama od čuvene kraljevčanke Gace Kostić - "Još jedna godina prođe"!

Događaji


Najveći događaj mog života koji je u tim ranijim godinama oblikovao moj budući život i stvaralaštvo jeste sletska vežba iz 1975. godine u kome je učestvovala i moja malenkost. Biti deo te grandiozne priče, pojaviti se na gradskom stadionu čije su tribine bile prepune - to je bilo nešto što se pamti za ceo život. Po prvi put sam tada shvatio da jedinka sama po sebi ne znači ništa, ali kao deo slagalice znači - mnogo! U prevodu - bend čine pojedinci koji zajedno stvaraju čudo! Sami to nikako ne mogu!
____