foto: Alex Lake

The Smile je nova engleska grupa koju čini trojac Thom Yorke, Jonny Greenwood, iz grupe Radiohead i Tom Skinner, bubnjar grupe Sons Of Kemet. Grupa je osnovana tokom pandemije, a prvi nastup bio je u maju prošle godine u koncertnom videu "Live at Worthy Farm" koji je bio neočekivano iznenađenje publici i deo livestream događaja Glastonbury Festivala.

Bend je oformljen na inicijativu Jonny Greenwood-a. Ime The Smile odabrali su prema naslovu pesme Teda Hughes-a, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o "ahh" osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže. Nova pesma 'The Smoke' prati njihov prvi singl 'You Will Never Work In Television Again' premijerno objavljenog početkom januara ove godine. Prateći lyric video pesme 'The Smoke', kreirao je nagrađivani pisac i reditelj Mark Jenkin, vlasnik i prestižne British Academy of Film and Television Arts nagrade.

Nemionovno je da se pomisli kolika je sličnosti između The Smile i Radiohead-a, imajući u vidu da je glas Thom-a jedan je od najupečatljivijih savremene nezavisne muzičke scene, da se tekstualno nisu udaljili previše od svojih Radiohead navika, koja bude nelagodnost i da u osnovi zvuče gotovo kao kasniji Radiohead.

Nezavisni njujorški kulturni portal Consequence napisao je da The Smile uključuje elemente post-panka, proto-punka i matematičkog roka. Muzički medijski gigant Pitchfork ih je uporedio sa „vintage rok senzibilitetom“ Radiohead-a, „blagonaginjući ka Skinerovim bubnjevima“ i „nepoznatom agresijom Greenwood-a u bas liniji“. Kritičar The Guardian-a Aleksis Petridis rekao je da The Smile „zvuči istovremeno kao više ogoljena i kao čvornovatija verzija Radioheada”, istražujući uticaje progresivnog roka sa neobičnim vremenskim potpisom, složenim rifovima i izazovnom motoričkom psihodelijom. Kod recenzije 'You Will Never Work In Television Again', kritičar Pitchfork-a Jayson Green opisao je pesmu kao "raw-boned rock number" -svedenu rok numeru - koja podseća na album Radiohead-a The Bends iz 1995. godine.

The Smile su prošlog vikenda, tokom 12 sati izmedju 29. i 30. januara, nastupali na tri rasprodata koncerta pred publikom u Londonskom prestižnom prostoru Magazine, sa globalnim Livestream-ingom, tj. uživo emitovanim koncertima koju je publika na tri kontinenta mogla da prati preko interneta uz prethodno kupljene karte, a ispoštovale su se sve tri vremenske zone. 

Na koncertikma, The Smile zajedno sa materijalom sa njihove Glastonbury set liste, trio je predstavio četiri nove, originalne pesme, kao i nekoliko neobjavljenih, prerađenih Radiohead i solo rariteta Thom Yorke-a, uključujući „Open The Floodgates“ i „Skrting on the Surface“, na odgovarajući način prepravljene za svoje postmoderno preuređenje . Set liste, koje možete da pogledate OVDE su gotovo iste za sva tri koncerta, ali su nastupi ponudili jedinstvene nagrade svakoj publici.

Koncerte sa binom koja je izgledala kao da je u kavezu od led svetiljki, režirao je Paul Dugdale, nagrađivani reditelj koga je strast prema muzici i filmu podstakla da napiše i režira dokumentarne i koncertne filmove za neke od najvećih svetskih umetnika, među kojima su Taylor Swift, Adele, The Rolling Stones, Shawn Mendes, Coldplay, Ariana Grande, Ed Sheeran, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2.

Grupa The Smile će nastaviti sa objavljivanje singlova u prestojećim mesecima, a album možemo da očekujemo u maju.