Prvi roman Jovana Ristića ,,Poplavljeni um’’ objavljen je 27. januara u izdanju Lagune. Ovaj psihološki triler bavi se uticajem teorija zavere na običnog čoveka preplavljenog informacijama i sumnjama.

Radnja je smeštena u 2014. godinu, u vreme katastrofalnih poplava u Srbiji. Suočeni sa tragedijom i manjkom zvaničnih informacija, svi traže njihov uzrok na internetu i društvenim mrežama.

Reagujući na urgentni poziv sa jedne Fejsbuk stranice, četvoro Beograđana kreće u potragu za HAARP antenom, navodnim klimatskim oružjem kojim Amerikanci i NATO uništavaju Srbiju. Ristić objašnjava da ,,oni pojma nemaju kako mitska mašina izgleda, gde se tačno nalazi i kako stvarno deluje, a na putovanju od svega 50 kilometara se više puta neplanirano zaustavljaju, pa će pridruženi saputnici, međusobni odnosi putnika i tinjajući problemi iz njihovih prošlosti temeljno izmeniti prirodu jednog u suštini eskapističko-amatersko-rekreativnog poduhvata i pretvoriti ga u dramu.’’

Autor romana navodi da je u vreme poplava iz 2014. godine naišao na peticiju i Fejsbuk grupu preko kojih su desetine hiljade ljudi iz Srbije i okolnih zemalja zahtevale uklanjanje HAARP-a. „Kao novinar sam otišao u Beljinu kod Barajeva gde se tobožnji HAARP nalazio. Iz tog putovanja proizašao je roman, koji je sadašnji oblik dobio tokom pandemije virusa korone. Ona mi je pokazala da su tragedija iz 2014. godine sa zloćudnim uticajem teorija zavere na pojedinačni i kolektivni um praktično bili pretpremijera za sadašnji opšti mentalni raspad u okolnostima informacionog preopterećenja čovekovog i njegovog nepoverenja u sistem – nepoverenja koje je zasluženo ali koje je takođe kultivisano i podsticano,’’ kaže Ristić.

Junaci road-romana ,,Poplavljeni um’’ su Momir- razočarani politički preletač u srednjem godišnjem dobu koji prezire Fejsbuk revolucionare, Filip- salonski aktivista za socijalnu pravdu koji traži smisao u haosu savremenog života, Mrvica - čuvar banke, bivši bajker i bivši navijač koji je raspoložen za svaku vrstu rušenja i Beba- slobodoumna mlada majka koja se izdržava prodajući hot-dog i voli da raskrinkava budalaštine.
_______
Jovan Ristić (1973, Beograd) je pravnik, dugogodišnji novinar, pisac, publicista i prevodilac. Suosnivač je i selektor Festivala srpskog filma fantastike. Pisac je zbirke priča „Godine u magli“, autor istoriografskih knjiga o filmu a sa Draganom Jovićevićem je koautor knjige “Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike’’.