„The Distinguished Gentleman“ 1992

Edi Marfi igra Tomasa Džefersona Džonsona, sitnog prevaranta koji koristi činjenicu da deli isto ime sa pokojnim kongresmenom da pridobije njegove verne glasače i tako uđe u američki kongres. Međutim, tamo će se susresti sa prevarantima mnogo žešćeg kova, nego što je navikao na ulicama Floride, i uslediće bespoštedna borba u nadmudrivanju sa članovima korumpiranog američkog establišmenta.

„Kampanja“ 2012

Šta ako su oba kandidata za kongresmena podjednako besmisleno loš izbor za tu funkciju? Apsurd političkog sistema u kome nema nedozvoljenih poteza, osim izgubiti izbore, na duhovit način pokazuje film „Kampanja“, ističući u prvi plan sve mane dva kandidata koji ne prezaju ne od čega ne bi li pridobili vlast. A kad su kandidati Vil Farel i Zak Galifianakis,humor je zagarantovan.

„Napoleon Dynamite“ 2004

Ne moraju svi izbori, pa čak ni ni za školskog predsednika, da budu mrtvi ozbiljni i napeti, ponekad cela ta šarada može da se shvati kao zezancija. Tako je u filmu „Napoleon Dajnamajt“ gde otuđeni, bizarni i pomalo šašavi tinejdžer Napoleon pomaže svom jednako otuđenom i lišenom svake harizme drugu Pedru da postane školski predsednik, i to ponajviše uz pomoć muzike Džamirokvaja. Šašavo, bleskasto i duhovito.

„Ides of march“ 2011

Džordž Kluni je naizgled podoban i opravdan predsednički kandidat u kampanji za kandidata svoje stranke, a Rajan Gosling je njegov idealistički vođa kampanje. Međutim, njegovo poštenje i privrženost predsedničkom kandidatu stavljaju se na kušnju onog momenta kada saznaje za mutne i kriminalne radnje svog političkog idola, tako da borba za opstanak u predsedničkoj kampanji postaje delom i borba za dušu mladog idealiste.

„Election“ 1999

Ne moraju svi izbori da budu političke prirode, mada u ovoj crnohumornoj satiri iz 1999. Aleksanda Pejna naginju ka tome. „Izbori“ su film o tome kako izgleda odabir predsednika školske zajednice (da ne kažemo predsednika odeljenske) u jednoj američkoj srednjoj školi. Trejsi Filk, kao najozbiljniji kandidat, pokazuje svu monstruoznost neutažive i bolesne ambicije koja preti da evoluira u moćnu i beskrupuloznu vlastodržačku diktaturu.

„Swing vote“ 2008

Šta ako predsednički izbori u Americi moraju da budu odlučeni zahvaljujući jednom glasu, a taj glas ste baš vi, a uz to ste apolitični, neopredeljeni i apsolutno nezainteresovani za to ko će biti predsednik. To je donekle radnja film „Swing vote“ sa Kevinom Kostneorm koja predstavlja pomalo neverovatan scenario, ali ipak dovoljno verodostojan da nam pokaže od čega su izgrađeni predsednički kandidati.

„Bob Roberts“ 1992

Tim Robins glumi senatorskog kandidata Boba Robertsa, inače folk kantautora koji u prljavoj kampanji za mesto u Senatu koristi sva raspoloživa sredstva, od kojih je jedno i foliranje invaliditeta. Uz povremeno pevušenje uz gitaru, kao i invalidska kolica, pobeda mu je skoro zagarantovana.

Slobodan Novokmet