DOBRODOŠLI U KUĆU


Zavirimo nakratko u glavu Piranezija, glavnog junaka ovog kratkog bajkovitog romana, kako bismo iz prve ruke iskusili atmosferu priče.

Piranezi živi u Kući, prepunoj hiljadama Velikih Dvorana, ukrašenih hiljadama Statua Ljudi i Životinja, Stepenicama koje vode do Gornjih i Donjih Dvorana. Donje Dvorane uglavnom su pune Vode, nekada do članaka, a nekada do Plafona, u zavisnosti od Plime i Talasa koje More (koje se nalazi van Kuće) nanosi. Gornje Dvorane uglavnom su prepune Oblaka, koji Piranezija snabdevaju Vodom. Piranezi nije jedini Čovek u Kući. Postoji još jedan Čovek, čije je ime Drugi. Drugi je prijatelj, sa kojim se Piranezi nalazi određenim Danima u nedelji, kako bi zajedno diskutovali o tome kako da dođu do Znanja, koje su Drevni (bivši, Mrtvi stanovnici Kuće) ostavili iza sebe. Piranezi beleži Svoje misli u Dnevnicima, kako bismo mogli čitati o Njegovom Životu.

SUPROTSTAVLJENE PERSPEKTIVE

“Druga – možda Statua koju volim iznad svih – stoji kod Vrata između Pete i Četvrte Severozapadne Dvorane. To je Statua Fauna, stvorenja koje je polučovek, polukoza, sa glavom obraslom bujnim loknama. Blago se osmehuje, sa kažiprstom na usnama. Uvek sam imao osećaj da želi nešto da mi kaže, ili možda da me na nešto upozori: Tiho! kao da govori. Budi oprezan! Ali nikada nisam saznao kakva je to opasnost mogla da preti.”

Nakon svega par strana i navikavanja na nekonvencionalni narativ sa početnim velikim slovima na naizgled nasumičnim mestima, čitaocu će postati jasno da se Piranezi nalazi u beskrajnom lavirintu. Neki čitaoci pomisliće da je Piranezi potpuno skrenuo, zbog načina na koji posmatra svoju situaciju i načina na koji vodi život i piše o njemu. Ja mislim da je ovo samo stvar perspektive.

Naime, Suzana Klark majstorski kleše roman i njegovu atmosferu, a samim tim i čitalački doživljaj. Na trenutke ostavlja maglovite poruke o Piranezijevom poreklu kao i o istoriji Kuće. Ovo stvara duboki osećaj radoznalosti kod čitalaca, ali i želju za razrešenjem. Međutim, Piranezi ima drugačiju perspektivu. Sva “crvena svetla” zobilazi i posvećuje se onome što njegova Kuća jeste. On posmatra svoj dom sa oduševljenjem, radujući se i najsitnijim detaljima na koje nailazi. Oduševljava se beskrajnim prostorom, pticama koje ponekad slete na statue, a svakoj statui na koju naiđe da jedinstveno ime i na neki njemu svojstven način komunicira sa njom. Ne mari što je jedna od dve osobe na ovom svetu, ne opterećuje se prošlošću, i živi samo u iščekivanju na kakvo će “čudo” sledeće naići.

Sve ovo može, pored radoznalosti i želje za razrešenjem, izazvati i određeni nivo frustracije kod čitalaca. Ovo je potpuno prirodno, jer ne posmatramo svet iz Piranezijeve “naivne” perspektive. Međutim, iznenadiće vas da ćete vremenom prestati da se previše pitate, i počećete sve više posmatrati svet Piranezijevim očima, uživajući u bajkovitom lavirintu. A možda pri kraju počnete i potpuno naginjati ka njegovoj perspektivi.

NARATIV

“Da li time što neke Statue volim više od drugih pokazujem nepoštovanje prema Kući? Ponekad Sebi postavljam to pitanje. Verujem da sama Kuća podjednako voli i blagosilja sve što je stvorila. Da li bi trebalo da pokušam isto i ja?”

Već sam naglasio nekonvencionalni narativ, velikih početnih slova na naizgled nasumičnim mestima. U pravu ste ukoliko mislite da ova vrsta narativa zahteva navikavanje, ali takođe će se ovo navikavanje desiti jako brzo. Ono nije tu da samo dočara Piranezijevo poimanje sveta, već je tu i da naglasi neku vrstu arhaičnosti govora, kao i izolovanosti od sveta koju će čitaoci osetiti tokom Piranezijevih avantura.

Narativ će se takođe menjati u zavisnosti od Piranezijevog trenutnog položaja u svetu, od njegovih saznanja, kao i od njegovih emotivnih stanja.

ZAKLJUČAK

“Piranezi” nije samo bajkovit roman fantastike koji će vas navesti da cenite svet oko sebe i sagledate ga iz tuđe perspektive. On je i misterija, triler, akcija, filozofska diskusija, pa čak i detektivska priča u pojedinim trenucima.

Sve ovo u kombinaciji sa zaista unikatnim narativom čini “Piranezi” roman koji ne treba propustiti.

Zakročite u Kuću, upoznajte Piranezija i otvorite Um, a pre svega Srce.

Dušan Prvački