UDAR je rapcore ili rapmetal bend (kako već ko vidi ovu mešavinu žanrova) i dolazi iz Mladenovca. Izdao je istoimeni EP za TAKE IT OR LEAVE IT RECORDS još pre godinu dana, ali ga je pandemija Korone sprečila da promoviše izdanje, pa rekao bih, gotovo na svaki način. Tek u poslednjih mesec-dva bend je kontaktirao medije i izašao iz ormara. Nadamo se i skoroj živoj promociji kada ćemo moći i uživo da osetimo energiju koja izbija iz kompakt diska. 

Dakle, najveću grešku bih napravio kad bi UDAR poredio sa RAGE AGAINST THE MACHINE, jer kad kažete da neko svira navedeni stil prva asocijacija mora biti taj sjajni, ali lažni pseudolevičarski produkt kapitalizma. UDAR kvalitativno nije ni blizu RATM-a, ali mi se čini da je iskren, direktan i lak za identifikovanje svakom slušaocu koji preferira ovakav zvuk. Tekstovi su osnovni kvalitet ovog albuma i pogađaju pravo u centar. Nema tu previše metafora i ostalih stilskih figura, opisuju stanje u Srbiji vrlo plastično i fotografski precizno navodeći sva sranja koja nam se dešavaju u ovom šupku sveta. Povraća mi se od rap izvođača koji u svojim “pesmama” ne pominju ništa više od droge, droca i svog ega. UDAR je miljama daleko od tih spodoba i svoje priče prenosi na daleko viši i bolji nivo.

Što se tiče muzike na prvo slušanje sam imao utisak da slušam jednu pesmu dugu 27 minuta (toliko traje EP). Da, dugu, ali dobru… Naravno da sam posle par preslušavanja našao i primetio gomilu razlika, ali definitivno bi bend morao da poradi malo na muzičkoj kreativnosti. Nadam se da će ovu konstataciju shvatiti kao konstruktivnu kritiku.

Gitarski rad je vrlo dobar i neki rifovi a su me baš pomerili a solo u “Za moje ljude” je pravi biser. Ritam sekcija je tačna i čvrsta baš kako sleduje, a vokal Marka Gajića, lidera grupe je jasan i artikulisan tako da može da se razume svaka izgovorena reč. Ne podnosim pevače, a još više repere sa govornim manama.

Produkcija je poprilično dobra i prilagođena zahtevima ovog žanra i Srđan Branković koji je u svom Paradox studiju snimao i producirao ovaj album je zaslužio čistu peticu za svoj rad.

Marko, Mladene, Vojo, Isidore, čestitke za visoki nivo prvenca. Znam da možete biti još bolji. Ovakvih bendova fali na ovim prostorima jer je rapcore žanr koji je skoro zamro u Srbiji, a dušu je dao za borbu protiv mediokriteta, neukusa, društvenih anomalija, pa i kao način kritike vlasti i kreatura koje su zasele u fotelje i koje su spremne da ih brane tuđom krvlju…

…Pesama ima sedam (intro + 6) i bolje od ostalih su “Da nije bilo” i “Za moje ljude” (obavezno pogledajte sjajan spot). Kao što rekoh, ni ostale ne zaostaju mnogo.

Zoran Popnovakov