Nemoguće je govoriti o “Isijavanju” a da se ne spomene Kjubrikova kultna filmska adaptacija. Zato ću to i da uradim: Kjubrika treba da bude sramota zbog toga šta je uradio od ovako dobrog romana.

Sada kada sam sa time završio, posvetio bih se malo knjizi. 


UPOZNAJTE TORENSOVE

Upoznajte porodicu Torens. Džek, neostvareni pisac i alkoholičar u procesu lečenja, nakon nekoliko skandala nekontrolisanih izliva besa prouzrokovanih alkoholizmom, gubi posao nastavnika. Ovaj događaj odveo je Torensove na samu ivicu egzistencije, te Džek pronalazi poslednju šansu za sebe i svoju porodicu; prihvata posao zimskog domara u zabačenom hotelu gde bi, dok je hotel potpuno prazan, nastavio sa pisanjem i time konačno uspeo da se ostvari kao pisac. Sa Džekom odlazi njegova žena, Vendi, potpuno ogorčena mužem, ali i intenzivnog majčinskog instinkta – jer sa njima odlazi i petogodišnji sin, Deni, koji odavno trpi posledice očevog besa i alkoholizma. Zbog Denija odlučuje da Džeku da još jednu šansu da obnovi porodicu, u hotelu u kom će biti potpuno izolovani i sami. Dani takođe poseduje poseban dar, ali da bismo na miru popili kafu bez spojlera, nećemo govoriti o njima ovde. Izolacija i hotel ipak odlučuju da umešaju sopstvene prste.

KINGOVSKI HOROR

Porodica Torens, kao što se da videti, ima prilično klimavu prošlost, još klimaviju sadašnjost, i potpuno nepredvidivu budućnost. Njihov porodični, ali i individualni život pun je loših odluka i nesrećnih okolnosti. Upravo ovde počiva istinski, ljudski, kingovski temelj horora – u siromaštvu, alkoholizmu, nasilju u porodici. Ovaj horor je univerzalan i sveprisutan, možda ne u vašoj kući, ali vrlo moguće iza vrata kuće do vaše, ili u sledećoj. Treba samo otvoriti vrata i pogledati, na šta čovek uglavnom nije spreman. Naravno, u “Isijavanju” dešava se i paranormalno, ali u ovom slučaju to je samo alat kojim se King služi kako bi potpuno otvorio ova vrata, nasilno nas gurnuo kroz njih i probudio najgore u ljudima, i pokazao do kojih granica ovozemaljski horor može da ode uz samo malo pomoći sa strane.

ZAKLJUČAK

“Isijavanje” poseduje sve – emotivne i moralne dileme, akciju, krvoproliće, zveri (paranormalne i one još gore, ljudske), uklete kuće i duhove. Sve ovo majstorski je sklepano od strane kralja horor žanra, Stivena Kinga.

Poigravaće se sa slabostima sopstvenih likova, poput mačke sa mišem, zatim će pokušati da ih proguta cele.

“Isijavanje” je zaista jedna od najboljih horor priča u istoriji, ukoliko ste dovoljno jaki da prođete kroz vrata.

Dušan Prvački