Jedna od najpoznatijih pesama benda Nirvana, a prema oceni čuvenog britanskog muzičkog magazna New Musical Express i druga najbolja pesma svih vremena „Smells Like Teen Spirit“, izvedena je prvi put uživo 17. aprila 1991. godine u OK Hotelu u Sijetlu.

Ovaj nastup bio je odlučujuć da se iste godine pesma nađe kao naslovna na albumu „Nevermind“. Snimljena je nedugo nakon prvog izvođenja, a studijski snimak je prvi put objavljen 24. septembra 1991. godine.

Budući da prilikom prvog izvođenja nisu još bile u potpunosti napisane reči pesme, primetna je razlika u odnosu na studijsku verziju. Tako su na primer početni stihovi "Come out and play, make up the rules" umesto "Load up on guns, bring your friends".

Mnogi ovu pesmu i dalje smatraju himnom Generacije X, dok se istovremeno veruje da je ona označila trenutak u kom je alternativni rok stekao široku popularnost.

Spot za ovu pesmu premijerno je prikazan na MTV-ju u noćnoj emisiji 120 Minuta koja se bavila altermativnim rokom, a kada se pokazalo da je toliko popularna, počelo je prikazivanje i u dnevnom terminu. Takođe, ovo je jedan od prvih spotova koji je na Jutjubu dostigao cifru od preko milijardu pregleda.

Iako je prvobitni tiraž albuma bio svega 46.000 primeraka, zahvaljujući ovoj pesmi dostigao je tiraž od preko dva miliona prodatih primeraka. 

Zanimljivo je videti kako nakon Kurtove najave niko u publici ne reaguje i nije ni svestan da upravo prisustvuje istorijskom trenutku. Pogledajte...