MBurns je četveročlani bend iz Rijeke osnovan 2006. godine. Muzika koju sviraju može se opisati kao spoj modernijih metal pravaca. Od svog osnutka bend je odsvirao brojne klupske i festivalske nastupe diljem Hrvatske, kao i one izvan granica (Slovenija, Engleska, Bosna i Hercegovina). Nakon 2011. godine bend izdaje svoj prvi istoimeni album nakon kojeg slijedi EP sa obradama nazvan "From Cover To Cover". Slijedi poduža diskografska pauza nakon koje krajem 2017. MBurns izdaje svoj drugi album "More To Life Than This". Bend trenutno radi na novom materijalu za treći zasad neimenovani album s kojeg su predstavljena dva singla, "The Rapture" i "Bystander".


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Želja je u početku bila vrlo skromna, htjeli smo se naći kao frendovi i svirati bez neke veće filozofije. Naglasak je bio na druženju. Naš bend je dosta slučajno nastao, neplanirano, jedini član koji je tada već svirao svoj instrument sam ja, bubnjar, ostale pozicije su moglo bi se reći izvučene iz šešira. Kasnije je to postalo malo ozbiljnije. Kao i svaki bend krenuli smo svirati nekakve covere bendova koje smo slušali ali to nas nije dugo držalo, svega par mjeseci i odmah smo krenuli s autorskim radom, iako nitko u bendu nije imao iskustva uopće na tom polju. Taj dio je zapravo bio ključna stavka, kreativnost, jer to je ono što nas dan danas drži na okupu. Toliko je puno elemenata vezano uz kreativnost benda, od pisanja pjesama, produkcije, „igranja“ s opremom, snimanja spotova, sve te stavke sami odrađujemo unutar benda i to nas ispunjava. Na svu sreću ljudi super prihvaćaju to što radimo iako je to samo bonus. Najvažnije nam je po pitanju benda da prvo sebe zadovoljimo.

Motivi i filozofija benda...

Glavni motiv i filozofija benda je odmicanje od svakodnevnih životnih problema i situacija. Kada se bavimo bendoviskim aktivnostima želimo da samo to tada bude u fokusu i sve ostalo je nebitno. Iskoristit ću ovdje jedan klišej pa reći da nam je bend ispušni ventil, ali to na kraju stvarno i je tako. Bend nam dozvoljava da na neki način i dalje imamo onu opciju kao djeca, da se idemo “igrati”.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Pa definitivno je ovo drugo prioritet iako u pjesmama obrađujemo neke teme koje smatramo dosta bitnima pa ako ta poruka uspije doći do nekoga i netko to prepozna tim bolje.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

Zapravo u našem slučaju nije uopće teško, bend je prvenstveno nastao iz druženja i prijateljstva. Svi u bendu se družimo i van benda tako da ako se i desi da netko slučajno želi otići iz benda jednostavno neće imati tu opciju [smeh].

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

Jedini problem s kojim se suočavamo je zapravo sve manje slobodnog vremena pa iz tog razloga moramo detaljno planirati sve aktivnosti. Sve ostalo su sitnice. Želju i dalje imamo, novog materijala više nego ikad i smatramo da tek dolazi najbolje od nas.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?


Naš bend bi u svakoj prilici pustili svim fanovima žešće glazbe koji se ne opterećuju previše žanrovima. Ima tu za svakoga ponešto, dajte nam priliku pa sami prosudite. Pozdrav!