Šta raditi sa albumom kog si pustio usred ciče zime, a na njemu atmosfera Jadrana u paraLELnom univerzumu? Letnje dete sam, znam šta govorim i već kunem sneg i severac koji tu u Vojvodini neprestano duva. Vrlo rado bih to zamenio vrućim talasima, pa makar i alt Jadrana.

Iako dolaze iz raznih bendova, poznatijih i nepoznatijih (o Trus!-u smo pisali ranije), slovenački Lelee je zapravo svejužnoslovenski indie/post-punk bend koji svoj zvuk gradi na alternativnom i blago-blagom garažno/psihodeličnom zvuku. Kako su oni to sami nazvali, kobajagi jadranski rock - ne postoji bolja odrednica. Ove godine su izdali debi-album "Čuka bije pumpa". Sleng koji svi kapiraju/kontaju/kopčaju/kuže.

Ovo nije jedna topla jugonostalgičarska priča (ništa pežorativno), iako su svi članovi zaista sa svih strana bivše SFRJ i to je samo po sebi u redu. Navedeno sam primetio da svi ističu u prvi plan, a zaboravljaju da se ljudi sa scene na Balkanu, odakle god da dolaze, svakako druže ili aktivno komuniciraju, primera je mnogo, a i ja lično mogu potvrditi to i iz sopstvenog iskustva.

Ono što je važnije u ovom slučaju, po mom skromnom mišljenju jeste muzika koju Lelee stvara. Tačnije, crte inteligentnog popa i kompleksnost aranžmana pojedinih pesama, koje zvuče zaista svetski, opšta letnja, pomalo čak i bezobrazno letargična atmosfera, kao i lakoća izvođenja u klasičnoj postavi gitara/bas-glas/bubanj je i više nego dovoljno da celom čukom prionete na slušanje.

Tokom celog albuma su očigledni uticaji stvaralaštva raznih exYU bendova ("duša" pesama), ali sa vrlo modernim pristupom produkciji i aranžmanima, kojima ne može da se oduzme ni trunka ozbiljnosti.

Da ne pevaju na domaćim jezicima, verovatno biste imali osećaj da slušate bend iz Zapadne Evrope koji je rešio da vas miluje sunshine pop-om sa uvrnutom završnicom. Kako ćete razumeti maltene 90% reči koje ćete čuti, ne vidim razlog da se ne prepustite. Makedonski i slovenački ćete "pokupiti" usput, samo je potrebno malo koncentracije, čak i ako ste rođeni malo pre devedesetih.

Pesme koje su ostavile lepe utiske na mene su "Ništavilo", "Srce" i "Kopnež", iako je i otvarajuća "Izvan sebe" solidan uvodnik, koji postavlja budući zadatak indie bendovima. Da nije sve samo na tome da su melodije i aranžmani stubovi pesama, ukrasi u vidu tekstova o izazovima i (kreativnim) neredima u sopstvenoj i tuđoj duši su odličan povod da u poslednjim danima 2021. godine potopite noge u lavor sa toplom vodom (i prstohvatom soli), stavite naočari za sunce i perete uši zvucima Jadrana iz nepoznate dimenzije.

Daniel Tikvicki