Na mahove surov, na mahove duhovit, fantazmagoričan roman Vladana Matijevića "Van kontrole“ vodi nas u Beograd devedesetih godina koje su pozornica "prvog srpskog pank romana".

Razulareni mladići i devojke besomučno se opijaju. Društvo u kojem žive opterećeno je ratovima mladih i starih, muškaraca i žena, vozača i pešaka, Indijanaca i Državne železnice, sportista i krompiraša... Na ulici se ukrštaju redovi ljudi koji čekaju da uđu u banku i onih koji čekaju benzin. Takvu realnost bespogovorno prihvata glavni junak Arnold Kriger. I dok nam priča svoju suludu ljubavnu priču, trudi se da istakne samo bezosećajnost koja vlada srcem sveta. 

Vladan Matijević nam je povodom novog izdanja rekao da je "Van kontrole" roman o „dezorijentisanim mladim ljudima, prepuštenim stihiji, u svetu bez proklamovanih vrednosti, u kojem ništa nije vredno divljenja, ali ništa ni dovoljno užasno“.

Autor naglašava da "prikazani svet u romanu je posmatran kroz uveličavajuće staklo i takav je izobličen, strašan i smešan, ali nikako lažan. Iako je radnja romana po svemu sudeći smeštena u devedesete godine prošlog veka, njegovi junaci imaju slične egzistencijalne probleme kao i današnji mladi ljudi.“

Roman "Van kontrole“ je nastao od istoimenog kratkog romana, inače Matijevićevog prvog proznog rada objavljivanog kod različitih izdavača u Srbiji i Francuskoj, 1995, 2005, 2009. i 2013. i umnogome je različit od ostalih njegovih proznih ostvarenja, najviše u jeziku.

"Postoje sličnosti, nije da ih nema, ali one se mogu primetiti tek pri drugom, pažljivom čitanju“, kaže Matijević.

Da ponovo napiše roman o istim junacima i istim događajima, autora je podstakla želja da roman razradi i proširi, ali i potreba da ispravi sitne, ali brojne slabosti koje su, kako kaže, pratile njegovo neiskustvo na početku književne karijere.

"Međutim, svestan sam da iako sada pišem drugačije, verovatno i dosta bolje nego u mladosti, nemam onu mladalačku hrabrost, drskost i maštovitost, pa sam sve učinio da te osobine teksta nekako sačuvam i prokrijumčarim u ovaj stilski zreliji roman“, zaključuje Matijević.