Slom svesti je eksperimentalni instrumentalni metal projekat iz Niša, koji je osnovao gitarista Petar Stojanović sredinom 2019. Bend je u početku bio solo projekat. Kroz par meseci od osnivanja Sloma izdat je EP Krivine uma za Librarion records. Paralelno s tim započet je rad na debi albumu. Tokom 2020. u bend se priključuje Lazar Ivković, koji preuzima ulogu basiste u bendu. Bend snima svoj debi album maja 2021. a produkciju radi Heretik media narednih meseci. Album je izdat 17. novembra pod imenom Otelotvorenje asfiksije. Slom svesti trenutno traži još jednog gitaristu, bubnjara, i petog člana koji bi bio odgovoran za klavijature i semplove. 

Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

-Petar: Bend je nastao dosta spontano, pa sam shvatio pravu svrhu benda tek oko pola godine kasnije. Od početka sam znao da želim da sviram nešto eksperimentalno, ali to je samo prirodna posledica osnovnog aksioma benda, a to je izraz osećanja i misli bez ograničenja. Muzika koju pravimo ima vrlo lično značenje, ali slušaoci mogu da je interpretiraju kako god smatraju da treba. Ono što bih ja najviše voleo je da neko može da čuje Slom svesti pesmu i da oseti o čemu je pesma bez ikakvih suvišnih reči – stoga je bend instrumentalan.

Motivi i filozofija benda...

-Trudimo se da stvorimo nešto novo i da ne ograničavamo naš kreativni proces žanrovskim opredeljenjem, a dok komponujemo stremimo tome da što preciznije preslikamo naše misli i osećanja u zvuk.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

-Slom svesti je započeo prevashodno kao ventil, ali da nismo hteli da komuniciramo sa drugim ljudima putem muzike, ne bismo ni objavljivali pesme. Bilo koja umetnost jeste vid komunikacije, i bilo koji vid komunikacije jeste umetnost.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

-Pa, okupljanje je veći problem trenutno, ali nakon što nađemo ostatak benda nismo mnogo zabrinuti oko održavanja postave. Ako nađemo ljude koji su dovoljno sposobni, zainteresovani i kreativni da uopšte uđu u bend, i da istinski razumeju nameru benda, ne mislimo da bi hteli da odu, ili da bismo mi imali razlog da ih izbacimo.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

-Potraga za članovima i promocija, pre svega. Iako su naslovi pesama i ime benda na našem jeziku, ciljamo na svetsku publiku, a ne samo na lokalnu. Zbog toga moramo da se promovišemo malo temeljnije i ne samo po domaćim medijima i portalima.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

-Nekome ko je na rubu velike životne promene.