Nakon “Izvora snage” stiže nam i jedno osveženje pravo iz Vrnjačke Banje. U pitanju je novi album sastava Regulator, koji se od kraja oktobra može preslušati na njihovom YT kanalu i bandcamp nalogu.

Pre nekoliko meseci imali smo priliku da pogledamo njihova dva nova spota za pesme “Tri, dva dilema” i “Tunga Tunga”, kao i da preslušamo singl “Zracima”. Po njihovom mišljenju, ove tri pesme verno predstavljaju ceo album i pokrivaju ceo spektar zvukova i atmosfere koji se mogu čuti na ostatku albuma.

Ovom prilikom, razgovaralii smo sa momcima iz benda, koji su nam otkrili i zašto sebe ne doživljavaju kao ekološki bend, iako se neke pesme, evidentno bave ovom tematikom. 

HC: Možete li nam reći nešto više o tome kako je nastao novi album?

Regulator:
Tokom godina, kako su nastajale ove pesme, osetili smo uzbuđenje, nešto drugačije, kao da smo na novom, svežem talasu u odnosu na prvi album. Zato se ovaj i zove “Osveženje”, jer su ove pesme prvenstveno osvežile nas u bendu. Kroz ceo album motiv je voda, tok, protok misli, inspiracije, ideja, osećanja; nema priče o konkretnom fenomenu, već o apstraktnom, o unutrašnjem stanju.

Što se tehničkih stvari tiče, album je sniman iz dva dela. Bubanj je snimljen 2017. godine u našem tadašnjem prostoru za vežbanje, u našem zamku u Vrnjaćkoj Banji. Bubanj je usnimio Luka Petrović, naš gitarista, koji je radio i prvi album. Nakon veće pauze, snimanje je premešteno u Beograd 2018. godine i nastavljeno u „Down There“ studju. Tamo smo snimili ostale instrumente i vokale, gde je snimatelj bio Uroš Milkić, koji je, zajedno sa nama, bio zadužen za produkciju i kasnije radio miks i master albuma.

HC: Vaš prvi album “Izvori snage” objavljen je 2014. godine. Zašto ste čekali 7 godina da objavite drugi album? (Iako je, sam rad na albumu započet 2017. godine, i nastavljen i tokom 2018/2019. godine)

Regulator:
Nije bilo čekanja. Samo nismo razmišljali o vremenskom aspektu, odnosno kada je pravi trenutak da se izbace pesme. Iako je album tek sada objavljen, sve ove pesme su manje više bile gotove još 2016. godine, neke smo svirali čak i pre toga, pesme kao što su Tunga Tunga i Obe Ruke. Bilo je dilema da li su pesme spremne ili ne. Trebalo im je vremena da sazru i da stignu do ove sadašnje forme. Kocke su se sklopile kada smo ušli u studio.

HC: Za razliku od drugog albuma, prvi album je bio malo tvrđi, čini mi se. Šta se to promenilo za ovih 7 godina, odnosno 10, ukoliko se osvrnemo na sam početak, odnosno trenutak kada je bend osnovan?

Regulator:
S obzirom da je između pesama sa prvog i drugog albuma prošlo nekoliko godina, pa zatim još toliko dok pesme nisu dobile konačan oblik u studiju, sasvim je prirodno da se puno toga promenilo, prvenstveno u životima članova benda, našem muzičkom ukusu… Nismo hteli da nastavljamo priču sa prvog albuma, a nismo više ni toliko besni (smeh). U svakom slučaju, imali smo sreće da je bilo puno inspiracije i samo smo pustili da nas odnese u bilo kom pravcu.

HC: U jednom od prethodnih intervjua, pričali ste o svom kreativnom procesu stvaranja. Pomenuli ste da inspiraciju pronalazite u svemu što vas okružuje i da u samom procesu pisanja tekstova svi podjednako učestvujete. U kojoj meri ste tome ostali dosledni i prilikom stvaranja “Osveženja”?

Regulator:
Proces pravljenja muzike i tekstova je ostao isti – svi članovi benda su doprineli tome. Ne znamo odakle stiže inspiracija, ali joj rado otvorimo vrata kada na njih zakuca.

HC: Ovaj intervju od ranije otkriva i koje su to najčešće teme u vašim tekstovima. Pa tako, između ostalog govorite i o buđenju ekološke svesti. Šta mislite, zašto se često ponašamo bahato prema prirodi kao onaj Klipan iz pesme “Durska”, koji je gost šume i koji je trebao da je zaštiti, ali je ponižava svojim ponašanjem?

Regulator:
Što se nas tiče, ta pesma nema veze sa ekologijom, ali uvek je zanimljivo čuti i druga tumačenja, dobro je što svako nađe neko svoje značenje. Mi zapravo nikad nismo hteli da budemo ekološki bend, niti da imamo neku etiketu, samo se desilo da pojedine pesme imaju tu temu, jer smo tada o tome razmišljali. 

HC: U jednom periodu između ova dva albuma, negde do 2017.godine ste bili dosta koncertno aktivni. Koji od nastupa biste posebno izdvojili? Imate li neke koji su vam posebno dragi i zašto?

Regulator:
Zaječarska gitarijada – nezaboravnih 10 dana, zatim Novi Sad, CK13, neke 2015. godine. Požarevčka gitarijada, gde smo u takmičarskom delu osvojili prvo mesto, JazzBar centar zbog najbolje atmosfere, Love Fest u našem rodnom gradu

HC: Pre nekoliko godina je snimljen i dokumentarni film o rock n roll muzičkoj sceni Vrnjačke Banje, a takođe je i Exploziv jednu od svojih epizoda posvetio ovoj temu. I vi ste imali priliku da učestvujete u tome. Pa, kako je to biti predstavnik svog grada i kroz jednu ovakvu kreativnu formu? Možete li nam reći nešto više o tome?

Regulator:
Za one koji ne znaju, Vrnjačka Banja ima dugu bogatu istoriju gitarske muzike. Pre deset godina je kompletna ta istorija skupljena na jedno mesto, u formi dokumentarnog filma koji se zove “VrBa ispod zemlje”. Ovo je ujedno i najznačajniji projekat tog tipa koji opisuje scenu Vrnjačke Banje u nekoj epohi. Plan je takođe i da se sve realizuje u pisanoj formi i da se izda knjiga ,čiji će autor biti Miroslav Stašić. Film je obuhvatio i naš rad, kao i kreativni rad mnogih ljudi iz Vrnjačke Banje, koji se bave muzikom, filmom, fotografijom, pisanjem poezije i ostalog. U velikoj meri smo zahvalni našim starijim kolegama iz našeg okruženja, koji su bili uz nas u našim formativnim godinama, a i kasnije. Ovim putem želimo da ih pozdravimo.

HC: Kakvi su dalji planovi? Da li će publika imati priliku da vas uskoro negde čuje i uživo i gde?

Regulator:
Plan je da se akcenat stavi na proces stvaranja nove muzike. Sve drugo je sekundarno u ovom trenutku i ne znamo da li ćemo i kada opet svirati uživo, niti ima planova za to trenutno.

HC: Planirate li da snimate video spotove za još neke od numera sa novog albuma? Koje numere su u pitanju?

Regulator:
Možda, ako smislimo nešto interesantno.

HC: Za kraj, šta biste poručili nekim novim mladim snagama, koji sada počinju da rade ili planiraju da oforme neki svoj bend?

Regulator:
Obucite se slojevito.

intervju pripremila Ivana Grujić