Pandemijska je godina, ne putuje se nigde, ali se čita svašta, a u kovitlacu prenapregnutih nervnih struna opštim strahom i panikom koji ne popuštaju, beg u putopisnu književnost, duboko u srce neistraženih brazilskih prašuma recimo, izgleda kao sasvim pristojno rešenje. No, ne lezi vraže, i u tom zaraslom tropskom rastinju, već duboko i daleko u sredini knjige, naiđe epidemija gripa i za jedan dan od plućnih komplikacija, usmrti više od 300 indijanaca. Spasa dakle nema, ali života ima, svuda, a ponajviše u dobroj i dubokoumnoj književnosti, kakvom gospodari Levi Štros u svakoj rečenici ovog veličanstvenog, nadputopisnog spisa, stvorenog pre više od pola veka, zaboravljenog i ostavljenog da se njime služe drugi pisci, citirajući čitave pasuse, otvarajući poglavlja svojih dobrih ili manje dobrih romana. 

Pre nego zađete u brazilsku amazoniju, pre nego otvorite vrata do tada netaknutih preostalih domorodačkih plemena i njihovih poluarhaičnih običaja, umetnosti i svakodnevice, autor će vam postepeno isisavati površnost kojom ste možda pristupili čitanju, bacajući vas širokim pojasom tropskog arhipelaga, iz američkog ka jugoazijskom, iznenadno, usred poglavlja, povezujući društvene i istorijske okolnosti naizgled nedodirljive i nepovezive, stvarajući čitav koncept života u tropima a duž obala Pacifika. Autor će vas naterati da se uključite, bez obzira na predznanja, postepeno vam otvarajući oči nenaviknute na dubine, nenaviknute na smisao van vizuelnih prikaza i slikovitih predela, autor će vam prezreti i na smetlište baciti onu najčešću popularnu putopisnu knjževnost, na kraju ćete shvatiti sa koliko samopouzdanja, razloga i topline će to učiniti. Autor će vam ponuditi viziju sveta iz ugla vrhunskog etnografa, naučnika i pustolova. Autor će vam dati više nego što ste mogli i pomisliti.

Daće vam priliku da pogledate novoameričke velegrade očima koje vide zašto isti od prvobitnog sjaja do zapuštene oronulosti dođu bez prilike da ostare, zašto i kako je ropstvom stvarana pokornost Indijaca tokom vekova isisala dostojanstvo iz čitavog naroda, da li je istok daleko pre zapada prošao faze rasta i propadanja i kako je u tim procesima učestvovala religija, čitav arsenal znanja upakovan u vrhunsku poludnevničku prozu.

Koncept knjige jeste stvoren duboko u brazilskim tropima, živeći sa preostalim indijanskim plemenima, kisnuvši sa njima, deleći dnevni pakao sunca i ledene noći odmah iza njih, pa je katalog fotografija, rukotvorina, originalnih beleški iz sredine knjige praktično bonus track nečeg što je mnogo više od etnografskog istraživanja ali stoji u srcu knjige i čini je dodatno bogatom.

Duboko naučna knjiga, multiputopisna, veličanstvena u svom bogatstvu.

Marko Gaić