Trideset četiri godine Dr Đorđe Letić, leti sa vilama, zmajevima, bori se protiv veštica i vetrenjača – gitarom. Gitarom iz koje bljuje vatru, rifove, čvrste ritmove i prelepe melodije. Bend Armageddon koji predvodi sam dosta dugo smatrao za “neozbiljan” i u njemu video doktorov hobi. Priznajem, grešio sam u proceni. Armageddon je jedan svetski bend a “Master Of Peace” (i vinilno, izdato prošle godine a pogotovo ovo deluxe, CD izdanje sa 4 pesme bonusa) je svetski proizvod dostojan trke i poređenja sa albumima bilo gde u svetu. 

Prvo i osnovno: apsolutno svi pevači koji su se našli ispred mikrofona tokom snimanja ove ploče su vrhunski majstori svog zanata. Jedno vreme ova zemlja je muku mučila sa kvalitetom rock i metal pevanja a sada mi ponestaje inspiracije da dovoljno nahvalim sve vokalne soliste na “Master of Peace”. Iako mi nije najjasnije ko je trenutno prvi i zvanični pevač, ipak mi se čini da je to Miloš Krsmanović. On je “razbio svoj deo posla” u pesmama kao što su “Kill The Leader”, “Vampire Queen” i “Just One Bullet”. Veteran Zoran Šandorov je sam ili u duetima “zadao domaći” svima u obe verzije “Druida”, “Demon Hunter”-u, “Freedom Call”-u, “Sky Painter”-u i baladi “Annabel Lee”. Mlade snage nisu nimalo zaostajale pa su Miodrag Fodora iz benda “Testimony” i Dejana “Betsa” Garčević iz “Claymorean”-a odigrale fantastične epizodne uloge u pesmama “Demon Hunter” i “Sky Painter” (tačnije, u drugoj verziji Dejana je odradila ceo posao, maherski, kako joj i dolikuje).

Bilo bi zaista nezasluženo ne pomenuti i horske vokale, u kojima su svoj doprinos dali: Vesna Varagić – sopran, Vanda Marijanski – mecosopran, Marko Skendžić – tenor, Željko Andrić – bas bariton i Vladimir Zorijan – bas.

Drugo i osnovno: gitare su f a n t a s t i č n e! Rifovi, harmonije, solo deonice – sve za desetku. Doktor je razbio svoj deo posla i tu spora nema. Od gostujućih gitarista pojavili su se Saša Friš (Pero Deformero, BES), Vladimir Garčević (Claymorean) i Raša Miljić (Thundersteel) i naravno dali svoj diprinos i novi kvalitet disku .

Treće i osnovno: Produkcija je sjajna. Kristalno čista, ne prebudžena, generična već precizna i tačna. Sve se čuje kad i kako treba…

Četvrto i osnovno: Pesme su predivne. Kvalitetne, zarazne, sjajno aranžirane, sa odličnim tekstovima, primereni žanru muzike koji Armageddon izvodi. Trenutno su mi omiljene “Sky Painter” (verzija koju peva Šandorov) i “ Demon Hunter”. Takođe preferiram i “Freedom Call” sa sjajno maznutim delom iz “Immigration Song”. Refreni i melodije mi ne izlaze iz glave i davno nisam radio to što radim ovih dana, puštam ih na repeat. Oni koji me poznaju znaju da to mi nije manir, da i dalje slušam muziku na staromodan način – puštam ceo album od početka do kraja a plejliste sastavljam samo za radio ili kućne žurke.

Na zvaničnom sajtu benda nađoh da su Milan Malivuk – gitara, Nebojša Bjeletić “Ćebe” – bass gitara, Dejan Ćetković “Đubre” – bubnjevi zvanični članovi benda pa ću to ovde i objaviti.

Na kraju bih dodao da je ovo za mene verovatno najveće iznenađenje godine, a nije trebalo da bude. Zašto ja ranije nisam verovao u ARMAGEDDON, verujte, jednostavno, nemam pojma.

U rođenom gradu ja imam jebenu upgrade verziju BLIND GUARDIAN-a, a to uzimam “zdravo za gotovo”. Nečuveno. Izvinjavam se i ekipi iz Armageddona plaćam piće čim se vidimo, negde u gradu…

Zoran Popnovakov