Overlook (Vidikovac) („Isijavanje“)

Ovde imamo „zabavu“ za celu porodicu, ako ste ljubitelj besomučnog vijanja sekirom po pustim hodnicima, pronalaženja reči „redrum“ po vratima, duhova ukletih bliznakinja, barmena koje samo vi možete da vidite i potoka krvi koji šikljaju iz lifta, onda je „Vidikovac“ pravo mesto za vas.

Obično ćete biti jedini gosti u hotelu, prigodno izolovanom od civilizacija, ali ako vam ne smeta da budete zavejani u snegu ili izgubljeni u kilometarskom lavirintu od živice dok vaš sin razvija telekinetičke sposobnosti, novac vam neće biti vraćen. Idealan za pisce sa kreativnom blokadom, lečene alkoholičare, histerične majke, autističnu decu, domare koji se ne odvajaju od sekire… Pazite se samo dok vozate svoj autić igračku po živopisnim tepisima da ne isprljate neki, i dok udarate lopticu o zid da ne uznemiravate duhove … i da, pisaća mašina ide uz sobu.

Motel Bejts („Psiho“)
Budite spremni da skrenete sa glavnog puta i zalutate u ovaj izolovani ali udobni motelčić koji ima prednost u neverovatno ljubaznom i predusetljivom osoblju. Međutim, ljubazno osoblje u vidu Normana Bejtsa pokušaće da zloupotrebi vaše poverenje tako što će vas špijunirati dok se skidate, a i šunjće se po vašoj sobi obučen u majčinu odeću. Kupatilo je najmanja pogodnost sobe, pošto ima tendenciju da se lako isprlja od vaše krvi, a i zavesa za tuš iznenađujuće nije otporna na nož. Doduše, prednost je što se lako pere običnim džogerom, i što podvojena ličnost glavnog junaka stvara utisak da vas je u motelu zapravo više. Nikako ne ulazite u vlasnikov podrum ukoliko niste stavili krpu preko usta i ne pitajte za majčino zdravlje.

Earle hotel („Barton Fink“)
Ako ste ljubitelj ostavljanja prljavih cipela ispred vrata sobe, onda ste našli savršeno mesto za boravak. Kao stvoren za holivudske pisce u pokušaju sa autorskom blokadom koji vole da zure u odlepljujuće tapete i jeftinu hotelsku slikarsku umetnost. Druželjubivo mesto, pošto ćete se momentalno upoznati sa debelim i znojavim gostom u sobi pored vaše koji će vas daviti pričama o svom poslu, ali i pomoći kada se leš devojke sa kojom ste spavaili prethodnu noć pojavi u krevetu. Čuvajte se samo opasnosti od požara, pogotovo ako je izazvan nekim vašim nepromišljenim postupkom, a što se pisanja tiče preporučujemo vam da se manete svega i vratite pozorišnim komadima.

The Dolphin hotel („1408“)
Ovaj elegantni i luksuzni hotel nudi sve pogodnosti raskošnog njujurškog hotelskog iskustva, ali vam vlasnici posebno preporučuju sobu br. 1408. Ona poseduje sopstvenu mikroklimu, tako da ćete uživati u različitim temperaturnim razlikama. Drušva nikad neće manjkati, pošto će duhovi svih koji su skončali unutra izlaziti da se pozdrave sa vama, a posebno obratite pažnju na radio-budilnik i stvari koje nestaju, pa se pojavljuju. Obavezno razgovarajte Skajpom sa vašom ženom, iako soba nema bežični internet, utisak će biti kao pravi. Podsetite se svih porodičnih trauma, a ako koju zaboravite, soba će vas podsetiti. Ne pokušavajte da izađete kroz prozor pošto ćete se samo vrteti ukrug, ipak je sve osmišljeno tako da ne možete da izađete do jutra.

Mon signor („Četiri sobe“)
Ako volite šarm i glamur starog Njujorka, obavezno posetite Hotel „Mon signor“. Vrlo uslužni portir naći će vam se na svakom koraku, bukvalno ćete se spoplitati o njega. Tutnite mu koju novčanicu u ruke i on će učestvovati u vašem veštičijem ritualu, odseći vam prst ukoliko upaljač ne klikne iz prvog pokušaja, pomoći vam da rešite bračne razmirice i otkloniti neprijatan miris iz vašeg kreveta. U paket boravka uključen je leš prostitutke sakriven u dušek, živopisna filmska ekipa na koju ćete naleteti u hodniku, mlataranje pištoljem ispred vaše glave i priče o tome ko je sve odsedao u ovom starinskom, ali elegantnom zdanju. 

Slobodan Novokmet