Kako se naš sajt bavi pretežno težim muzičkim pravcima i gitarskom muzikom nije ni čudo što smo se najpre upoznali sa bendom Siberian Meat Grinder. Ovaj bend je u tesnoj vezi sa Moscow Death Brigade obzirom da dele ne samo članove već i filozofiju. Oba benda imaju jako angažovanu crtu i u svom radu pokušavaju da spoje različite subkulture. I dok u SMG dominira hardcore i metal sa dozom hip hopa, MDB predstavlja jedinstvenu i agresivnu mešavinu elektronske muzike, hardcore panka i repa, ogrezlu u grafite i uličnu supkulturu. Zato i ne čudi što svoju muziku nazivaju "circle pit hip hopom". Slušajući SMG i MDB stiče se utisak da se radi o blizancima  koje je ponekad teško posmatrati odvojeno. Pa ipak, to je moguće te oba benda uspešno funkcionišu paralelno.

Iako se MDB može smatrati angažovanim bendom obzirom da se u svojim pesmama bore protiv rasizma, seksizma, fašizma, policijske brutalnosti, propagande, predrasuda i ostalih društvenih anomalija, oni smatraju da se bave pre svega "ljudskim" temama. Da ne ostaje sve samo na muzici govori i činjenica da deo zarade umeju da usmere ka raznim fondacijama ili organizacijama poput "Lekari bez granica". 

MDB dosta polaže i na svoj imidž. Nastupaju sa ski maskama te su identiteti dvojice pevača i DJ-a i dalje nepoznati. Ne radi se tu o anonimnosti kao takvoj. Iako maske sadrže i dozu subverzije i misterije, one su više simbol jer se čovek pod maskom manje boji i (paradoksalno) oseća slobodnije da kaže šta želi. A MDB i želi da bude glas mnogih anonimnih koje nikada nećete čuti. I čini se da im dobro ide jer je MDB izgradio zaista jaku i posvećenu bazu fanova. Njih ćete često sresti u spotovima, na koncertima i ta povezanost između benda i publike se može videti recimo u poslednjem spotu za numeru Sound Of Sirens. Video je sačinjen od isečaka sa njihovih energičnih nastupa i pregršt fotografija tetovaža (na kojima je čuveni krokodil, maskota benda) koje su im tokom godina slali fanovi. 

Flares are burning, EP zbog koga ste kliknuli na ovaj prilog, čini iskorak za bend i prikazuje ga u jednom drugom svetlu. Momci su želeli da se malo poigraju te su nam pokazali novo, akustično lice MDB-a. U tu svrhu pripremili su četiri pesme od kojih su dve potpuno nove a dve su starije numere u akustičnom aranžmanu. To i nije loše rešenje jer ovako radikalan potez može nekima biti težak za svariti te će stare, već poznate stvari u novom aranžmanu ovaj potez benda malo ublažiti. 

Volim da čujem bend koji se ne boji da eksperimentiše, da učini korak u stranu, koji uvek traži novi način da se izrazi. MDB su to svakako uspešno izveli jer su bend prikazali iz jednog novog ugla pri tom ne gubeći ništa od svog imidža i poruke koju nose. To je jasno već od naslovne numere Flares are burning koja kreće vrlo dinamično i melodično te od starta postavlja tempo za čitav EP. Da, ovo jeste akustično ali nikako i sporo izdanje. Iako ne toliko agresivan, ovaj EP i dalje ima taj "ložački" vajb sve vreme koji te prosto tera da (ako znaš da sviraš) i sam uzmeš gitaru i sa drugovima raspališ po ovim himnama današnjice. Nije teško zamisliti da će ovo i publika vrlo rado pevati na koncertima, baš u ovim aranžmanima.

U svetu koji je već godinu i po u krizi (dobro, u krizi je odavno), koja je ogolila mnoge stvari nije teško identifikovati se sa ovim pesamama koja pozivaju na solidarnost i jedinstvo. I koliko god se vremena činila teškim, ako ne oko tebe i u tebi, znaj da postoji tamo negde neki plamen koji gori, koji možda i ne vidiš ali su MDB tu da ti kažu da nisi sam i usamljen.