Odloženo treće izdanje Lazarus Festa napokon je održano 23. oktobra u Lazarevu, mestu kraj Zrenjanina.

Ono što Lazarus izdvaja od ostalih festivala jeste stavljanje akcenta na “banatski hardkor” kao jedan idiom koji je relevantan i čiju estetiku, etos i poetiku bi trebalo braniti, unapređivati i očuvati po svaku cenu. Lazarus Fest pretenduje da bude upravo njegov bastion i svetionik. S tim u vezi, na trećem izdanju festivala nastupila su dva benda koja još uvek nose taj plamen, donoseći pritom svežinu i modernost, dva sastava koja su od samog starta shvatila značaj jednog ovakvog događaja, te postala prijatelji festivala, nesebično ga podržavajući – FORGOTTEN SCREAM i DESOLATION. Sastav Forgotten Scream je promovisao svoj drugi album “Hourglass”, izašao početkom godine, dok je Desolation takođe predstavio nove pesme, ali i novo pojačanje – legendarnog Čvareta (Overdrive) na vokalu.

Međutim, priča o banatskom hardkoru bila bi nepotpuna i bespredmentna bez njegovog kikindskog ogranka, pa su u Lazarevu po prvi put nastupili i DOWNSTROY, sastav sa sedamnaestogodišnjim stažom na sceni i od nespornog značaja za istu.

Projekat Lazarus nastoji da uključi u sebe i sve nove pojave na zrenjaninskoj sceni u širem smislu, pa su tako ove godine u Lazarevu ugostili i novi grunge sastav sastavljen od iskusnih muzičara – DIRECT DRIVE, čiji debitanski album bi trebalo uskoro da izađe.

Osim toga, ko god da je poslednjih nekoliko godina posećivao zrenjaninske svirke, verovatno poznaje malu Andreu Radojčić, "naše najbolje dete" kako navode organizatori. To dete je poraslo i napravilo bend AFFLICTION i to sa mladom bubnjarkom Viktorijom Milošević iz Smedereva, javnosti poznatoj po kratkom dokumentarnom filmu u režiji Mine Petrović pod nazivom “Viktorija, 15”, toplo dočekanom od strane filmske kritike, a koja odnedavno svira i u sastavu Replicunts.

Napokon, ekipa Lazarusa postarala se da podari ovogodišnjem izdanju i jednu bitnu generacijsku vertikalu i volumen koji je učinio festival vidljivim na čitavoj regionalnoj underground karti. Legendarni, nekada sarajevski a sad beogradski sastav neupitnog kultnog statusa, pioniri i inovatori, utemeljivači speed thrash metal zvučne estetike na ex-YU prostoru u drugoj polovini osamdesetih, a čiji nesagledivi značaj korespondira i u svetskim underground okvirima – BOMBARDER došli su na Lazarus!

Među prijavljenim štandovima našli su se Grom Records, koji ove godine obeležava 20 godina izdavačkog rada, Serbian Hellbangers, kao i subotički nezavisni izdavač Librarion, pa su posetioci festivala imali priliku da svoje kolekcije obogate novim pločama, diskovima, fanzinima i ostalim rekvizitima. Osim toga, Lazarus Fest je imao svoj štand sa zvaničnim majicama festivala i još po nečim.

Ono što sledi je galerija fotografija koja prenosi delić atmosfere.

Lazarus fest 2021 @ Lazarevo, 23.10.2021.