Ovo je do sada najprofesionalnije napisan Rajanov roman. Na svu sreću, batalio je poigravanje s više gledišta i posvetio se samo jednom protagonisti, pišući iz prvog lica. Nažalost, stiče se utisak da je "Otpadnik" tek recikliranje prvog romana o Vejlinu al Sorni. Ipak, Rajan je očito podosta naučio u međuvremenu i rešio da čitaocima ponudi takoreći klasičnu fantazijsku priču, koja ponajviše vuče na romane Robin Hob, ako ćemo o utisku koji ostavlja na čitaoca. 

Istini za volju, religiozno-anticrkveni momenat u fantaziji počeo je da mi biva dosadan, pošto nema ko se nije popišao po kvalizarimokatoličkoj crkvi u poslednjih trideset godina, tako da je još jedna priča koja se vrti oko motiva "kvazimonoteistička religija - korumpirana i zla/pagansko-mnogobožački kvazivikinski i vlaška magija kul" sasvim nepotrebna. Čak bi mi bilo zanimljivije da čitam olk skul fantastiku s dobrim popovima koji vrše istragu veštica i predvode krstaške pohode nad nevernicima.

To na stranu, Rajan je u ovom romanu izvanredno izgradio i svet (ma koliko mi ličio na bezbroj drugih fantazijskih Engleski) i sporedne likove, koji su vrlo temeljno i lagano posloženi u više dimenzija, tako da čitalac ni u jednom trenutku ne stiče utisak da su tu samo da bi glavni lik imao s kime da razgovara. istini za volju, jedan lik je previše telegrafisan, dok jedan od značajnijih sporednih negativaca vrlo neiskorišćen - ali možda je njegova uloga tek da nagovesti dešavanja u nekim potonjim knjigama. To ostaje da se vidi.

Ne mogu da kažem da sam se oduševio "Otpadnikom"; pre bih rekao da sam se malo razočarao, ali zato što sam očekivao nešto daleko više od onoga što sam dobio, tako da sam za razočaranje sam kriv. No, to rekavši, ovo je svakako jedan od najboljih romana ove godine i jedna od sve ređih knjiga koje me vuku da ih čitam umesto da se rvem s njima i da ih batalim nakon dvadesetak odsto. Iako mu dajem zvezdicu manje nego što možda zaslužuje (dobro, pola zvezdice), "Otpadnik" ni u kom slučaju nije gubljenje vremena i prava je stvar za ljubitelje potihe fantazije, bez mnogo specijalnih efekata, a s podrobnim world buildingom.

4*

Ivan Nightflier Jovanović