Legendarni Darko Rundek i Ekipa, samo dvadesetak dana posle tri večeri za pamćenje u Botaničkoj bašti, u subotu (18.9.) su, na ispunjenoj Zappa barci, priredili Beograđanima fantastičan, ali, opet, sasvim drugačiji ugođaj u odnosu na prethodne koncerte. Dok je u Botaničkoj bašti akcenat bio na promovisanju aktuelnog albuma “Brisani prostor", koji je, za Srbiju, krajem 2020. godine objavila promoterska kuća Long Play, sada su Rundek i Ekipa počastili fanove serijom hitova, repertoarski prošetavši kroz sve faze stvaralaštva uticajnog umetnika. Repriza, takođe na Zappi, sledi večeras (20.00). 

foto: Nemanja Đorđević
Euforija je nastala čim su se na bini pojavili Darko, trubač Igor Pavlica, basista Roko Crnić, saksofonistkinja Ana Kovačić i bubnjar Silvio Bočić. Rundek je, u skladu sa tim, najavio da će koncerti na Zappi biti kao “afterparti” posle Botaničke bašte. Početak je, međutim, bio setan. Subotnji koncert je održan tačno na 19. godišnjicu smrti Margite Stefanović, pa se prvo začuo ove večeri posebno toplo prihvaćen EKV klasik, “Kao da je bilo nekad”. 

Posle numere s početka Darkove solo karijere, “Grane smo na vjetru", i “Mile" kao kratkog osvrta na “Brisani prostor”, “Uzalud pitaš" je bila jasan znak da će publika dobiti dosta Haustora. Bio je to brzinski okidač za početak prave žurke, gde je svaku pesmu, bez izuzetka, pratila zaglušujuća buka, uz horsko pevanje. Nije ni čudo, jer su Rundek i Ekipa nanizali “Ja želim", “Enu", “Šejn", “Sejmene"… Uz “Ljubav se ne trži" brideli su dlanovi u ritmu pesme,  cela Zappa je uglas pevala i “Jorgovan", “Bi mog'o da mogu", “Ruke" a za sam kraj zvaničnog dela i neizbežni “Apokalipso", gde je Darko prepustio publici glavnu reč.

“Makedo" i “Šal od svile", odsviran u posebnom ambijentu, uz svetla upaljača i mobilnih telefona, bili su aduti sačuvani za kraj dvočasovnog spektakla na reci, ispod Brankovog mosta, s novobeogradske strane. “Bilo nam je super, puno vam hvala", iz srca je rekao Darko, poklonivši se publici sa Ekipom.