Sasvim u skladu sa svojim “karijernim zakonitostima”, riječki Paraf se u paralelnim ekspresijama javlja kroz različite formate.

Tako će bazična četvoročlana postava odsvirati poneki nastup, ona šira formacija čeka reizdanje albuma ‘Izleti’ (povodom 40. godina od objavljivanja), dok će koncertni, osmočlani tem ući u studio i snimiti novi singl. 

Transformacija koncertne postave koja je objedinila članove dosadašnjih formacija s pojačanjima s riječke rock-scene tako je sada postao Paraf za zlatno doba u sastavu: Vim Cola (vokal), Iva Močibob (vokal), Valter Kocijančić (gitara, vokal), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Raul Varljen (klavijature), Vlado Simcich Vava (gitara), Deni Šesnić (gitara), Alen Tibljaš (bubnjevi).

Njihov novi singl pod nazivom “Novi Berlin” označava kreativni iskorak banda, dve godine posle povratničkog “Bez lica”.

Novi Berlin” razotkriva novi Paraf, sasvim u skladu s savremenim muzičkim trendovima zadržavajujući autohnost ne samo od drugih, nego i od sebe samih, kao što su to radili tokom cele karijere.

Od intenzivnog i razornog definisanja raznih scena tokom osamdesetih preko hiatusa dugog više od tri decenije do savremenih muzičkih promišljanja, bogatih diskografskih reizdanja i spektakularnih koncerata, Paraf i dalje iskazuje svoju dominaciju na regionalnom umetničkom Panetonu. 

Efektan i inovativan spot grafički je uobličio likovni umetnik Damir Šegota, koji o nastanku spota kaže:
– Ovo je moj dug muzičkoj punk sceni Rijeke osamdesetih godina prošlog stoljeća čiji sam bio sudionik. Upravo zato se u prvom kadru spota pojavljuje pismo s portretima članova benda kao osnovni lajtmotiv cijele radnje, pismo koje putuje kroz vrijeme (od osamdesetih do danas). Vrlo bitan čovjek u mom razmišljanju o realizaciji spota bio je i Nikica Petković, jedan od važnijih foto kroničara alternativne riječke scene.

Scenarij se sastojao od devet kadrova u kojima su se reflektirale moje mentalne slike doživljene pjesme. Svaki kadar je bio realiziran u skicama koja su bile predtekst za snimanje fotografija, a koje su nakon likovne intervencije služile za konačni izgled fotostripa, a time i cijelog spota. Svaki strip (pa time i fotostrip) ima svoje glavne junake ili junakinje, pa su tako u ovom glavne nositeljice radnje bile Vim Cola i Iva, članice i ‘frontwomenice’ Parafa.

Režiser spota “Novi Berlin”, Deni Šesnić ističe:
– Kako je osnovna tema teksta pjesme moralna podijeljenost koja rezultira općeprihvaćenim sljepilom na ljepotu i etiku, ideja o vizualizaciji potekla je iz crno-bijelog (podijeljenost) fotostripa gdje ručna intervencija crteža aplicirana na fotografiju na neki način pokušava vratiti vrijeme unatrag u neku bolju prostorno-vremensku lokaciju, bježeći od jeftinih računalnih efekata.

U nastavku pogledajte spot za “Novi Berlin”…