Zašto je „Sedam“ jedan od najboljih trilera svih vremena? Da li zbog savršeno pogođene atmosfere sto puta nakon toga imitirane, ili zbog dinamične istrage, ili zbog jednog od najdijaboličnijih završetaka u istoriji američkog žanrovskog filma? Ili možda zbog sjajne hemije između Morgana Frimena koji glumi V. Samerseta, malodušnog i ciničnog starijeg detektiva i Breda Pita u ulozi D. Milsa, mladog i entuzijastičnog početnika? Sigurno. Ali skoro da je teško poverovati da ono što čini okosnicu ovog filma a to su glumci nije bio prvi izbor studija za te uloge. 


Umesto Frimana studio je prvo želeo Ala Paćina, a u kombinaciji je bio i Džin Hekmen. Umesto Pita spominjali su se Denzel Vošington i Nikolas Kejdž. Čak je i Kevin Spejsi imao konkurenciju u vidu Vala Kilmera. Za ulogu Gvinet Paltrou isprva je bila planirana Kristina Eplgejt. A ni Dejvid Finčer nije bio nezamenjiv, pre njega studio „Nju lajn“ tražio je da film režira Giljermo del Toro ili Dejvid Kronenberg.

Jedina nepomenjiva konstanta bio je scenarista Endu Kevin Voker koji je uspostavio dobru saradnju sa Finčerom i kasnije mu pomogao da sredi scenario za Fight club.

Takođe:

  1. Scenarista Endru Kevin Voker pojavljuje se u filmu kao prva žrtva serijskog ubice.
  2. Bred Pit je zaista povredio ruku pre snimanja scene jurnjave po kiši, te je ostatak snimanja nosio pravi gips.
  3. Finčer se odlučio da sve vreme filma pljušti kiša iz dva razloga, prvi je da bi dobio sumornu atmosferu, a drugi jer tako nisu morali da brinu da će ih loše vreme iznenaditi.
  4. Denzel Vošington je odbio Pitovu ulogu jer je smatrao da je scenario za film suviše „mračan i zao“.
  5. Sve knjige i sveske ubice Džona Doa ručno su urađene i koštalo je 15 hiljada dolara da se naprave.
  6. Pit je sam obezbedio sve kravate koje detektiv Mils nosi.

    Slobodan Novokmet