Nekoliko činjenica o filmu „Prozor u dvorište“ (1954)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Prozor u dvorište nije samo jedan od omiljenijih mi Hičkokovih filmova, nego sigurno jedan od najboljih deset svih vremena. Film koji u, reklo bi se, tipičnu misteriju o otkrivanju ubice pakuje jednu univerzalnu metaforu o voajerskoj prirodi ljudske vrste i filma kao umetnosti (Prozor u dvorište je zapravo film o tome zašto gledamo filmove). 


– Trenutno zauzima 28. mesto na IMBD-ovoj listi 250 najboljih filmova, a Američki institut za film proglasio ga je 10. najboljim američkim filmom. Film je nominovan za 4 Oskara, od kojih je jedna nominacija za najbolju režiju.

– Preko 30 godina je bio nedostupan za javnost pošto je bio u vlasništvu Hičkokove porodice. Kada su prava istekla 1984. godine film je opet mogao da se prikazuje po bioskopima i na televiziji.

– Ceo film Prozor u dvorište snimljen je u Paramauntovom studiju, a scenografija izgrađena da bi se predstavila zgrada sa dvorištem bila je najveća u to vreme. Produkcija je išla toliko daleko da je čak napravila klasične stanove u kojima je moglo da se živi, deset od tih stanova imalo je vodu i struju, a glumci su često spavali u nekima od njih. Hičkok je režirao samo iz stana glavnog junaka deleći instrukcije ostalim glumcima preko radio prijemnika u ušima.

– Sunce u filmu, odnosno dnevnu svetlost, imitirali su džinovski reflektori koji su bili toliko jaki da su često palili protivpožarne prskalice.

– Ove je jedini film Grejs Keli u kome ona pali cigaretu, inače je bila veliki protivnik pušenja.

– Alfred Hičkok nije odoleo da se ne pojavi u kameo ulozi u ovom filmu, možemo da ga vidimo nakon pola sata kako navija sat u kompozitorovom stanu preko puta glavnog junaka.

– Džejms Stjuart je izjavio da mu je od četiri filma koliko je snimio sa Hičkokom ovaj omiljeni.


Slobodan Novokmet
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva