Marti Misterija - Tajna templaraSviđa ti se? Javi ostalima!

"Tajnu templara/Sektu asasina" čitao sam, sudbina je tako htela, neko vreme nakon što sam kao klinac, u okviru Dečjeg obrazovnog programa, gledao dokumentarnu seriju "Sveta krv, sveti gral", po istoimenoj knjizi (ili je već knjiga bila po seriji) i ova priča je tada na mene ostavila dramatičan utisak, koji me je dodatno pogurao u alternativno-ezoterijske vode. Naravno, danas zahvaljujući Vikipediji znamo da je celo to zamešateljstvo, koje je izrodilo danas već zaboravljeni "Da Vinčijev kod", ali i nezaboravno "Fukoovo klatno" teška izmišljotina, ali u ono vreme potkraj osamdesetih i početkom devedesetih, kada sam ja imao 10-11 godina - to je bilo čudo nad čudima, kao i potvrda postojanja "tajne istorije", koju sam samo naslućivao kroz stripove. Nešto kasnije, malo stariji ali i dalje u osnovnoj školi, pročitaću "Klatno" i početi da sumnjam u svoje sumnje i ta sumnja će me odvesti u jedno drugačije posmatranje istorije, religije, pa i civilizacijskih normi i na kraju verovatno dovesti do Petnice i još nekih stvari u mom životu. No, ipak, pre svega toga bio je Marti Misterija.

Dakle, ma koliko ova storija iz današnje perspektive deluje naivno i pomalo otrcano, iz one perspektive je bila majn bloing, kako se kaže po selima Istočne Srbije. Revolucionarno za mene kao čitaoca (tada) i za Bonelijeve stripove (koje sam tada čitao) bila su dva paralelna toka priče, koja su se na kraju spojila u metafizičku završnicu. Scenarista je to iskoristio da poveže priču s jednom od meni najznačajnijih epizoda, "Agarti", ali sada vidim da je to učinjeno relativno nezgrapno i reda radi, gotovo kao da se nije znalo šta će se dalje raditi s tim.

Roijev crtež ima smisla, naročito u kontekstu dilandogovskog finala priče, ali meni kao omatorelom čitaocu Roijeva šturost sve manje prija i ta njegova agresivna stilizacija me više nervira, nego što kod mene budi vau efekat. Valjda je to do godina.

Sve u svemu, ovako matorom - ova priča mi je za dva koplja slabija nego što je bila kao tinejdžeru: jedno koplje je priča, koja nije do kraja odolela zubu vremena, a drugo je crtež. Međutim, ta dva minusa suštinski znače da je ovo i dalje solidna epizoda, jer mi je nekada bila za 5* i među omiljenima. Sada je to

4*

Ivan Jovanović Nightflier
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva