„Dobrodošli u ovaj kasni sumrak pod veličanstvenim krošnjama u Botaničkoj bašti“ – bile su reči Darka Rundeka na početku sva tri koncerta održana u Beogradu 23, 24. i 25. avgusta.

Publika je sa oduševljenjem pozdravila Rundeka i Ekipu nakon više od dve godine od njihovog poslednjeg nastupa u Beogradu.

Koncerti su počinjali otvarajućom numerom „Zovu te“, sa aktuelnog albuma „Brisani prostor“, nakon koje su se nizale pesme „Voljeti stvarno“, „Mila“, „Tko su svi ti ljudi“, „Biljka raste“…

foto: Live Production
Darko je odlučio da vrlo hrabro provede svoju publiku kroz gotovo ceo „Brisani prostor“, što nije baš uobičajeno, ne očekujući od publike frenetične ovacije, već tražeći od njih emotivni pristup u vođenju kroz album koji fantastično oslikava vreme u kojem trenutno živimo. Rundek i Ekipa obučeni u beduine, vodili su publiku na zanimljivo putovanje iz numere u numeru, koje tek osvajaju radijski prostor i koje će tek ostaviti svoj trag u muzici.

„Dolazimo vam obučeni kao beduini, odlučili smo da naš nastup bude sa starinskim svetlima i starinskim ozvučenjem“, poručio je Rundek. Na koncertima nije bilo led ekrana, jakog led osvetljenja, niti bilo kojih drugih specijalnih efekata koji bi mogli da remete atmosferu u čudesnom prostoru Jevremovca u srcu Beograda.

Rundek i Ekipa su u drugom delu koncerta izvodili svevremenske hitove i zaplesali sa publikom u pesmama „Ima ih“, Ruke“, „Uzalud pitaš“, „Bi mogao da mogu“, „Ay Carmela“…

„Pozdrav za tajni Beograd“, rekao je Rundek i odsvirao poslednju pesmu „Tajni grad“, nakon koje je usledio bis sa pesmom „Šejn“ i numerom „Šal od svile“ koja je veličanstveno zatvorila večeri koje su bile pune emocija.

Jedinstveni Jevremovac je bio savršeno mesto za koncertni susret sa jednim od ekološki najs(a)vesnijih muzičara regiona i šire, koji neprekidno javno upozorava na brojne oblike uništavanja prirode, zalaže se za vegetarijansku ishranu i bori se protiv upotrebe plastičnih kesa, seče drveća i uništavanja planinskih reka izgradnjom mini hidrocentrala.

U tom duhu, na koncertima Rundeka i Ekipe nije bilo jednokratnih plastičnih čaša, već su se za piće služile samo trajne plastične brendirane čaše, običaj uspešno ustanovljen na prethodnom koncertnom druženju sa Beograđanima tokom manifestacije „Dani Darka Rundeka” u Domu omladine Beograda početkom 2019. godine. Čaše su bile deljene na ulazu na koncert i bile su poklon svakom posetiocu.

Velikim aplauzima publika je ispratila Darka Rundeka i njegovu Ekipu koju su činili Rundekov dugogodišnji saradnik trubač Igor Pavlica, saksofonistkinja Ana Kovačić, bubnjar Silvio Bočić, perkusionista Miro Manojlović i basista Roko Crnić. Ekipa je svojim doprinosom i energijom, zajedno sa Darkom, učinila ove tri večeri nezaboravnim. Gost na koncertima je bio beogradski trombonista Kosta Vukašinović.