Bas gitara koju je nezaboravno razbio basista grupe The Clash Pol Simonon biće izložena u stalnoj postavci Muzeja grada Londona do kraja 2021. godine. Taj muzej dokumentuje istoriju glavnog grada Velike Britanije od praistorije sve do modernog vremena.


Pol Simonon je razbio svoj Fender Precision bas u njujorškom Palladiumu u septembru 1979. godine, a fotografkinja Peni Smit snimila je taj dramatičan trenutak svojim 35 mm Pentax fotoaparatom. Fotografija se kasnije našla na legendarnom albumu grupe The ClashLondon Calling’.

Fotografija na kojoj se vidi kako Simonon podiže gitaru kao sekiru, postala je deo rock folklora nakon što je frontmen Džo Stramer odabrao za naslovnu fotku albuma ‘London Calling’ objavljenog te iste 1979. godine.

Kako piše The Guardian a prenosi Nacional, Simonon je tokom koncerta bio ‘jako loše volje’ i frustriran je razbio gitaru zbog publike koja je sedela na svojim mestima i nisu pokazivali gotovo nikakvu reakciju tokom njihovog koncerta.

Ovih dana je potvrđeno da će gitara pronaći svoje mesto kao deo stalne postavke Muzeja grada Londona. Bas je prethodno bio izložen od 2019. do 2020. godine u sklopu velike izložbe o grupi The Clash.

Pročitajte i

London Calling sastava The Clash je jedan od najboljih omota svih vremena a fotografija "hvata ključni rokenrol momenat - potpuni gubitak kontrole"