London Calling je treći studijski album sastava The Clash. Objavljen je kao dupla ploča 14.12.1979. i predstavlja ne samo jedan od najznačajnijih albuma samog benda već rokenrola inače.

Na njemu su se The Clash udaljili od pank zvuka sa početka karijere i uplovili u nove vode kombinujući u svojim pesmama zvuke regea, rokabilija, ska i popa uz prethodnu osnovu (pank) roka. No još je jedan razlog zbog čega je ova ploča poznata. Omot.

Omot koji je dizajner Ray Lowry uradio sa čuvenim roze i zelenim fontom bio je omaž omotu albuma Elvisa Prislija. Bez obzira na ovu činjenicu naslovna za London Calling je zauzela deveto mesto na listi najboljih omota svih vremena u izboru Q magazina 2001. Takođe bio je jedan od izbora Kraljevske pošte za seriju poštanski markica izdatih 2010.


Prednja strana prikazuje basistu benda Pola Simonona dok razbija svoj bas o binu na koncertu u Njujorku 20. septembra 1979. za vreme turneje The Clash-a po Americi. Simonon je 2011. u jednom intervjuu izjavio da je bas razbio iz besa prema redarima koji nisu dozvoljavali posetiocima koncerta da ustanu sa stolica.

Peni Smit koja je napravila ovu fotografiju isprva nije želela da ona bude iskorišćena. Smatrala je da je previše van fokusa, ali Stramer i Rej su smatrali da bi bila sjajna za omot. I zaista, 2002. njena fotografija je izabrana za najbolju rokenrol fotografiju svih vremena po izboru Q magazina. U obrazloženju je stajalo da ona na najbolji način "hvata ključni rokenrol momenat - potpuni gubitak kontrole".