Nakon decenija haranja sa ZZ Top, Billy Gibbons se prije par godina okušao i u solo vodama. Međutim, taj album i nije prošao baš najbolje, ponajviše jer su pjesme zvučale umorno i suviše eksperimentalno. Uvjeren sam da se većini ljubitelja rok zvuka taj album baš i nije nešto mnogo svidio. Na svu sreću, Gospodin Gibbons sa ovim novim albumom mijenja tu politiku i ponovo se vraća dobrom starom rok zvuku i straight forward rok pjesmama sa onim njegovim vrlo prepoznatljivim gitarskim potpisom. Ako ste u potrazi za debelim i masnim rifovima, ako ste u potrazi za oštrim blues solažama i glasom u kome se osjete kilometri, milje, svjetlosne godine ... look no more. „Hardware“ je odgovor na sve vaše molbe nebesima za jedan dobar album koji je jednostavan, pjevljiv, ritmičan, zanosan kao nasmijana djevojka, krivudav kao hauba nekog američkog muscle car, može da digne gas (i više) i da umiri sa jednim dodirom. To vam je „Hardware“ Billy F. Gibbonsa, ukrštanje između njegove ljubavi prema muzici i automobilskog dizajna.

Moje oduševljenje može malo da zavara. Nikako ne želim da kažem da je ovo neko super uber čudo neviđeno. „Hardware“ nije nikakvo revolucionarno djelo, ali zato jeste jedan odličan rok album koji ostavlja slušaoca u najboljem mogućem elementu. Billy Gibbons je stari mačak i ako on ne zna da napravi pjesmu, ko zna? Međutim, gledajući konkurenciju, nije mu teško, samo je trebalo malo vremena da se i njemu sve zvijezde poklope i onda uradi jedan ovakav album za sve sladokusce white blues i rokenrola. Svaka pjesma je apsolutna bombona. Pa poslušajte samo vatrene i zapaljive pjesme poput „S-G-L-M-B-B-R“, „She’s on Fire“ i „More-More-More“ ili tipičnu laganu pjesmu „Vagabond Man“ koja ide rame uz rame sa bilo kojom od onih najlegendarnijih slow blues ZZ Top pjesama. Ova zadnja je čisti dragulj.

Prvi singl sa albuma („West Coast Junkie“) je tipična americana i ciljana je za američko tržište, i jedino oni mogu da vare taj ritam jer im dođe kao narodna muzika ovamo kod nas na balkanu. Što god da čovjek izda sa tim ritmom, biće prihvaćeno objeručke. Iz naše vizure, ova pjesma je najmanje zanimljiva. Sve ostalo – čisto zlato!

Što čekate? Kupuj, skidaj, slušaj!

Nikola Franquelli