Kad je nešto na 'nuli', to može značiti više stvari - da je nešto bez vrednosti, bez tela-opipljivog, ili da se nalazimo na početku nečega.

Industrial metal bend Firmament13, razgranat između Srbije i Hrvatske se nalazi na početku nečega o čemu bi svaki bend trebalo da sanja i dostigne, kojim god sredstvima - to je debi izdanje. Dario, Miloš i Milan su ovih dana izbacili prvi singl "Zero" sa DIY spotom, kojim najavljuju svoj prvi album.

Značaj ovog singla je to što je to među prvim snimljenim pesama, a da je neposredno inspirisana samouništenjem, shodno situaciji u svetu, koja se u neku ruku smiruje, ali opet, napetost ostaje. Dodajmo uz to i "budžetni" spot, sniman u skromnim domovima članova benda, "na tri kraja sveta", kako kaže Miloš, gitarista.

Ono što je primetljivo jeste na prvi mah neprimetni uticaj black/death metala, u tragovima, pre svega zbog čvrstine riffova i celokupne atmosfere, ili se to samo pričinjava autoru ovog teksta - sačekajmo finalni proizvod, koji je u procesu miksovanja i iscrpnih priprema. Verujem da bi sve bilo mnogo lakše da su članovi zaglavljeni u studiju i da opravdaju znoj, eventualno krv. (Možda ne krv).

I pored toga, očekuje se kvalitetan materijal, jer su zaista retki izdanci industriala koji mogu da pokrenu scenu, stoga je Firmament13 ozbiljan kandidat na našim prostorima.

Daniel Tikvicki