Robin Trover važi za jednog od najuticajnijih gitarista koji nastao na britanskoj Blues Rock sceni. Iako će vam druga imena možda pasti na pamet, nijedno nema „zvuk i stil potpisa“ čoveka kojeg su mediji još 70-ih godina obeležili nadimkom „Beli Hendriks“. Robin Trover je nekoliko puta gledao Džimija uživo i spremno priznaje da je Experience promenio njegov pristup gitari. Očigledno je za svakoga ko je ikada slušao Robinovu muziku da je Džimijev eterični zvuk predstavljen svetu kao jedinstveni način izražavanja gitarom blizak Robinovom, ali se ipak razlikuje i Trover ima svoj „touch“. Znači, daleko je od istine da je Robin Trover imitacija Hendriksa. Da je tako, sigurno ne bi imao ovako dugu, plodnu i značajnu karijeru. 

Robin Trower 2005. na Liri Blues Festivalu u Italiji, foto: Sardognunu.
Trover je poznat po svom neverovatnom talentu i inspirativnom stilu soliranja, stvarajući zvuke iz svog Strata kao da dolaze van ovog sveta. Biti među onima koji su doživeli Robinovo izvođenje uživo je svakako, privilegija. Nažalost , nisam imao tu sreću da ga slušam live, ali jako cenim ovog majstora gitare i smatram ga jednim od najznačajnijih gitarskih heroja ikada.

Rođen 9. marta 1945. godine, Robin profesionalno svira gitaru još od svojih tinejdžerskih dana. Tokom ranih faza karijere bio je deo druge poznate „Supergrupe“ koja se zvala Procol Harum. Napustio Procol Harum nakon objavljivanja njihovog petog albuma "Broken Barricades" i napravio je novi bend nazvavši ga svojim imenom. Pored njega na gitari, grupu su činili James Devara (Stone The Crows) na bas gitari i za mikrofonom i Reg Isadore na bubnjevima. Debi album, „Twice Removed From Yesterday“ je izašao 1973. godine za Chrysalis Records i najavio je početak solo karijere koja traje, bezmalo pet decenija i ne razmišlja ni na trenutak da je prekine.

Za "Bridge Of Sighs", drugo izdanje koje je Robinovu karijeru lansiralo u stratosferu, Rega Isadorea zamenio je bivši bubnjar benda „Sly & The Family Stone“, Bill Lordan, koji je i sam nekada svirao sa Džimijem Hendriksom! Ova postava je u osnovi ostala nepromenjena kroz još 6 albuma, uz dodatak Rusty Allena na Basu (takođe iz benda Sly Stone-a) za albume „In City Dreams“, „Caravan To Midnight“ i „Victims Of The Fury“.

Iz tog perioda najveće Robinove popularnosti meni najomiljenija ploča je „Long Misty Days“ sa neverovatnim pesmama kao što su naslovna, „Messin The Blues“, „Hold Me“, „ I Cant Live Without You“ i neverovatna, jedna od mojih verovatno TOP10 pesama ikada – „Caledonia“.

Sve u svemu, Robin je tokom svoje karijere objavio 24 studijska solo albuma i 10 oficijalnih live izdanja, ali ne pokazuje znake usporavanja. Poslednji dodatak Robinovom impresivnom opusu je " United State Of Mind" objavljen u oktobru prošle godine za Manhaton Records u saradnji sa rege zvezdama Maxi Priest-om i Livingston Brown-om. Taj album je zvezdani dodatak njegovom plodnom i impresivnom katalogu i nastavlja nasleđe ovog jedinstvenog umetnika. Ta ploča nosi kvalitet više jer je sjajan konglomerat reggea, rocka, bluesa i soula i zvuči neverovatno sveže iako ta tri umetnika zajedno imaju preko 200 godina !

Otprilike u vreme „zlatnih sedamdesetih“, u zenitu popularnosti, Robin Trover je bio na turnejama po arenama širom sveta! Često opisivan kao „... stidljivi i prefinjeni gospodin...“ van scene, Robinovo prisustvo na sceni je izuzetno moćno. Iako ne sceni nije bio posebno vizuelno efektan, njegova virtuozna sposobnost da prenosi emocije kroz tekstove pesama i veoma emotivno sviranje gitare je gotovo hipnotička. Robinovi izrazi tela i lica jasno pokazuju gde su njegovo srce i duša tokom izvođenja - duboko isprepleteni sa njegovim odabranim instrumentom, Fender Stratocasterom. Njegov stil akordiranja i soliranja godinama je očaravao fanove i zbunjivao gitariste, a i dalje će biti izvor inspiracije svima koji žele da sviraju gitaru.

Dok Robin strastveno napušta svoj Signature Strat, Davei Pattison, nekada GAMMA, SUMMIT i 2 sjajna solo albuma; "Mississippi Nights" i "Pictures", dodaje svoje znatne vokalne talente i energično usmjerava bend u interakciju s publikom, oživljavajući pjesme i interpretirajući tekstove bolje od svih od pokojnog velikog Jamesa Devara, koji će zauvijek nedostajati. Davei je deo mnogih Robinovih albuma i nastupa od sredine 1980-ih. Robin i Davei, zajedno sa Daveom Bronzeom za Bass & Backing Vocals i Peteom Thompsonom za bubnjevima, čine bend istinske snage i živahnog muziciranja! Ova trenutna postava doprinela je sa više od nekoliko NAJBOLJIH Robinovih albuma do danas, uključujući Passion, Take Vhat Iou Need, Go Mi Vai i Living Out Of Time, između ostalih! Ovde imamo bend izuzetno talentovanih muzičara, koji su svaki za sebe neverovatno ostvarili, okružujući muzičku legendu koja je imala ključnu ulogu u stvaranju i održavanju muzičkog žanra koji je dirnuo mnoge živote. Robin Trover, izvođač i muzički umetnik, učinio je svako svoje snimljeno delo neverovatno ispunjavajućim i zadovoljavajućim iskustvom!

Posle problematične decenije u kojoj su godine počinjale sa 8, zbog alkohola, loše prodaje ploča i gotovo sunovrata karijere, Trover je devedesete započeo povratkom u Procol Harum! Odsvirao je album „The Prodigal Stranger“, ali nije imao previše kreativnog udela u njemu i učestvovao je u stvaranju samo jedne pesme – „All Our Dreams Are Sold". Naravno da se nije zadržao u poslu sa starim znancima već je ponovo krenuo sam, ovaj put snimajući bolje i uspešnije albume. Zamenivši hard rock bluz zvukom izbacio je odlične „20th Century Blues“ (1994.) i „Someday Blues“ napravivši gotovo isti potez kao Gary Moore što se pokazalo pametnom odlukom.

U novom milenijumu Trover je postao pravi „radoholičar“ snimajući ploče svake druge godine pa se broj izdatih albuma od 2000. popeo na 10! Meni se najviše dopadaju „What Lies Beneath“ iz 2009. i „Something's About To Change“ odrađen pet godina kasnije, ali me nijedna njegova ploča nije razočarala i u svakoj sam pronašao neko zadovoljstvo i polako sklapao deliće slagalice velikog majstora gitare u konačnu sliku koja je, moram priznati – impresivna.

Nadam se da se Robin nije umorio i da će meni i drugim fanovima, a i svetu dati još mnogo dobrih pesama i ploča...

Zoran Popnovakov