Stigao balkanski odgovor na South Park: Pogledajte animirani serijal Bruca Braca Bruda Brada



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Bruca, Braca, Bruda i Brada junaci su iz sarajevskog kvarta Švrakino Selo

Četiri animirana junaka iz srca Sarajeva u središtu su novog serijala koji na humorističan i satiričan način predstavlja surovu realnost regije, ujedinjeni u žanru nazvanom “pop horor”. Zbog specifičnog, brutalno iskrenog i karikiranog izražaja, mnogi su ih već prozvali balkanskom verzijom popularne serije South Park.

Bruca, Braca, Bruda i Brada junaci su iz sarajevskog kvarta Švrakino Selo. Četiri različita karaktera, od kojih svaki utjelovljuje jednu vrstu “horora” regionalnog društva, na humorističan i dinamičan način progovaraju o gorućim društveno-političkim temama regije.

Jedinstveni animirani serijal sastoji se od deset epizoda koje će se emitovati do jula svake nedjelje u 22 časa na YouTube kanalu Bruca Braca Bruda Brada, a publiku očekuju gostujuće uloge likova koji neodoljivo podsjećaju na glavne aktere regionalne društveno-političke scene, a svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je sasvim slučajna. U aktualnoj epizodi „Lopta je okrugla“ jedan od gostujućih likova nosi ime Maminjo.


Radi se o do sada najzahtjevnijem projektu sarajevskog kolektiva Helem nejse, inače poznatog po glazbenom stvaralaštvu i popularnom podcastu proizašlom iz radijske emisije u kojoj su “Bruca Braca Bruda i Brada” postojali kao kratka radio drama. 2019. dobila je animirani oblik, a poštapalice iz serijala u međuvremenu su postale neizostavan dio lokalnog žargona.

Surovi su i brutalni, no samo zato što je, tvrde, danas to jedini put za razumijevanje našeg društva: “Jeste li primijetili da se javni prostor pretvorio u utakmicu koja se svodi na što skandalozniji pristup izražavanju mišljenja?

Taj naopaki svijet treba znati uhvatiti da bi ga se predstavilo onakvim kakav zapravo jest. Nemamo nikakav problem s tim da naš humor bude i provokativan, pa čak i da s vremena na vrijeme zaboli, jer samo tako će dotaći tamo gdje treba.

Mi se bavimo umjetnošću, a umjetnost ne diskriminira, ne moralizira i ne osuđuje, nego pokušava razumjeti. Mi pokušavamo shvatiti motive četvorke iz Švrakinog i razloge zašto su oni to što jesu, da bismo možda jednog dana shvatili zašto je naše društvo takvo kakvo jest”, izjavili su momci iz Helem Nejse.

Korupcija i nepotizam, ovisnosti i nacionalne netrpeljivosti u središtu su pozornosti, uz dogodovštine koje ističu bizarnost sadašnjice u kojoj je realnost najveća komedija: “Serijal smo okarakterizirali kao pop-horor. Inspirira nas svijet u kojem se događaju prestrašne stvari, a ljudi se tome smiju. Uspjeh dosadašnjih epizoda nije slučajnost, već rezultat kombiniranja fikcije i stvarnosti, uz dozu političkog humora. Nalazimo se u suludoj situaciji da kreiramo crnu komediju, a stvarnost nam je najveći rival. Ali, koji izbor imamo osim sukobiti se s njom, humorom u svim formama? Humor je najkonkretnija stvar koju mi kao društvo još uvijek imamo, a sve ostalo je odavno na “smetlištu historije'”, zaključuju Helem Nejse.

Bruda je agresivan lik poduzetničkog duha, Brada je naivac, Braca sin lokalnog moćnika, a Bruca nedefiniran, stoga često jedini glas razuma ovog kaosa satiričnog karaktera. Njihove dogodovštine možete pratiti svake nedjelje u 22 h na službenom YouTube kanalu Bruca Braca Bruda Brada.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva