Gazorpazorp su se u relativno kratkom periodu proslavili na beogradskoj underground sceni i svako ko je imao priliku da ih čuje uživo, apsolutno ne sumnja u njihov kvalitet. Grupa postoji od 2016. godine kada je ekipa muzičara odlučila da svoj bend nazove po izmišljenoj planeti koja se bezbroj puta pojavljuje u Rick & Morty, popularnoj animiranoj sci-fi seriji. Nakon nekoliko godina konstantnih nastupa, Gazorpazorp je objavio istoimeni EP sa pet solidnih kompozicija koje su žanrovski sasvim šarenolike. Međutim, bend je egzistirao gotovo neprimetno do 2019. godine, kada su se pojavili na prvom izdanju festivala Hali Gali. Bend se takođe pojavio i na kompilaciji Hali Gali, koja ja se sastoji od kompozicija svih učesnika ovog festivala. 


Gazorpazorp su nedavno objaviili Od vazduha i Sunca, materijal koji u najboljem mogućem svetlu prikazuje evolutivni proces grupe koja nastupa nešto više od pola decenije. Ipak, Gazorpazorp su se trudili da baza njihovog zvuka ostane skoro nepromenjena. Njihova muzika obuhvata različite muzičke žanrove koji se mogu razlikovati u određenim trenucima, ali uglavnom odgovaraju estetici Gazorpazorpa. Možda bi se njihov zvuk mogao klasifikovati kao alternativni rok, ali inteligentno implementirani zvučni slojevi ipak prikazuju da se bend ne zaustavlja na alternativnom roku. Osim što skoro pa u potpunosti posvećuju svoj zvuk regionalnoj alternativnoj sceni, grupa kombinuje elemente post-panka, garažnog panka, art-panka, novog talasa, noise roka i stoner roka. Možda ćete primetiti kako su regionalni novi talas i alternativna scena osamdesetih, britanski garažni rock i post-pank, njujorški art-pank, evropski noise rock i američka stoner rok muzika uticali na članove Gazorpazorpa. Svi ovi elementi ilustruju živopisnu sonični identitet ovog zanimljivog benda. Ovo sučeljavanje žanrova je dovedeno do savršenstva, pa nećete imati osećaj da je ovaj materijal haotičan ili disonantan.

Međutim, ovaj materijal u nekim trenucima ipak može zvučati haotično i disonantno, ali isključivo kada bend odluči da je to neophodno učiniti. Gazorpazorp unose velike doze eksperimentale u svoje kompozicije, pa ćete takođe naleteti na neke instrumentalne segmente kada grupa u potpunosti improvizuje sa melodijama, harmonizacijom, zvucima i ritmičkim sekvencama. Ponekad Gazorpazorp levitiraju između melanholičnih melodija i potpuno kontrolisane agresije, ali su ovi sporadični manevri uravnoteženi do savršenstva. Čitav materijal emituje pristojne količine improvizacije, ali sa sofisticiranim dodirom ehoičnih melodija koje veoma prijaju uhu. Od vazduha i Sunca dostupan podsredstvom Moonlee Records, pa svakako posetite njihov webstore kako biste se detaljnije informisali o poručivanju ovog zanimljivog izdanja.

Đorđe Miladinović