Power metal u Srbiji već neko vreme nije među popularnijim podžanrovima metala; taj status preuzele su druge, što modernije, što ekstremnije, podvarijante omiljenog nam stila muzike. Međutim, to ne predstavlja prepreku nekolicini sastava koji i dalje vredno rade i i te kako imaju šta kvalitetno da ponude srpskoj publici. Ovo se odnosi i na ekipu čije je najnovije izdanje tema ovog teksta, s tim što Numenor samo delimično može biti označen kao predstavnik power metala. Kao što ljubitelji ovog benda dobro znaju, Despot Marko Miranović i njegovi saborci već preko deset godina (pa i duže, ako računamo prvobitni period njihovog rada pod imenom Esgaroth) kombinuju epske elemente power metala sa atmosferom i sirovošću karakterističnom za black metal. Drugim rečima, bend 'vlada' teritorijom na kojoj se susreću Rhapsody i Summoning, Blind Guardian i Bal-Sagoth. A zahvaljujući kompozitorskom i muzičkom umeću ovog kvinteta, ova kombinacija poseduje izuzetan potencijal da se uvuče u uši čak i onima koji su konzervativnije nastrojeni po pitanju muzičkog ukusa.

Draconian Age je četvrti dugosvirajući album Numenora, i zasigurno najkompaktniji njihov uradak do sada. Za razliku od nekih prethodnih izdanja, na kojima je akcenat bio na epskim, donekle i progresivnim deonicama, Draconian Age nudi vrlo direktne pesme oslobođene suvišnih ideja. Numere su zasnovane na jednostavnijim strukturama (što bi se reklo, "strofa-refren"), pri čemu je puno pažnje posvećeno upravo efektnim refrenima koje ćete dugo pamtiti nakon završetka albuma. Naravno, kada govorimo o njima, nemoguće je zaobići refren uvodne numere "Make the Stand" u kojoj se Despotov blackish scream smenjuje sa gostujućim vokalom čuvenog Hansi-ja Kürsch-a (Blind Guardian, ex-Demons and Wizards). Iako saradnja srpskih muzičara više nije tolika novost kao što je to bio slučaj pre 10-15 godina, uvek raduje kada se neki proslavljeni muzičar svetskog ranga pojavi na nekom domaćem izdanju, tako da je ova numera (i prvi singl sa albuma) veliki adut benda koji bi i te kako mogao da im pomogne i u širem proboju na inostrano tržište.

Već naredna numera predstavlja još jedan kuriozitet; u pitanju je nova verzija kompozicije "Hall of the Mountain King" Edvarda Griga. Ova numera je obrađivana mnogo puta od strane metal izvođača; međutim, Numenor je izabrao nešto drugačiji pristup i ponudio vrlo rifovski orijentisanu verziju, kao i potpuno nov tekst na dobro poznatu muzičku temu. Lični favorit dolepotpisanog predstavlja "The Days of Final Frost" koja ilustruje ekstremniju stranu benda; u pitanju je sirova black metal numera koja u pojedinim deonicama 'miriše' i na melodeath zvuk karakterističan za čuvene geteborške predstavnike ovog stila. Preostale pesme su više orijentisane na himničnost karakterističnu za power metal, ali poseban 'kec u rukavu' predstavlja završna numera nazvana po imenu benda. Još jedna izuzetno 'hitična' pesma koja će zasigurno postati favorit ljubitelja ovog benda, a u kojoj se naročito ističe Željko Jovanović, drugi pevač benda (Miranović je zadužen za scream vokale), koji je svojim glasom oplemenio ovu izuzetno jaku završnicu.

Treba istaći i prekaljene muzičare koji su svojim umećem izneli instrumentalni deo albuma; u pitanju su članovi dobro poznatog smederevskog sastava Alogia: Srđan Branković (gitare i bas), Mladen Gošić (klavijature) i Marko Milojević (bubnjevi), pri čemu je Branković bio zadužen i za snimanje i produkciju albuma. Zvučna slika je kristalno jasna, kao što i priliči ovakvom stilu u godini 2021., uz jedinu zamerku na zvuk bubnja koji je za nijansu više 'upeglan' nego što bi pogodovalo ovim pesmama. Nemoguće je ne pomenuti i predivan omot za koji je bio zadužen Dobrosav Bob Živković, a koji je svojevremeno krasio 'domaće' izdanje Gospodara prstenova iz 1984. godine. Numenor je albumom Draconian Age dodao još jedan bitan poen u svoj 'CV', a autoru ostaje da poželi Miranoviću i ekipi još mnogo kvalitetnih radova, kao i veliki proboj na inostranu scenu koji oni nesumnjivo zaslužuju.

Dejan Pavlović