Vrlo mi je prijala ova epizoda redovne serije, iako nisam čitao #83, na koju se delimično naslanja. Svejedno, nije bilo poteškoća u praćenju. Iskren da budem, živa je šteta što je Barbato sputana i što nije dominantan pripovedački glas u u glavnom serijalu. Ova priča je definisala i Karpentera i Raniju više nego sve do sada na gomili i premda je u potpunosti krimi priča, prati zacrtani pravac u kom se serijal kreće od Rekijonijevog dolaska za kormilo, odnosno da je svakodnevica veći užas od natprirodnog. Istina, na poslednjoj stranici stripa vidimo nešto paranormalno, ili makar nenormalno - što je u završnici i bilo nagovešteno - ali to deluje veštački natakareno u odnosu na ostatak priče.

Tu se stiče utisak da je stripu nedostajalo dvadesetak stranica da bi bio zaokružen. Ovako je priča pred sam kraj zbrzana i nedovoljno utegnuta, što je česta mana novijih epizoda DD, makar od "Dubokog svemira" - otkad ponovo redovno pratim ovaj strip.

Upravo ta zbrzanost sprečava da ovoj priči dam više od 4*, ali i sve veća serijalizacija pripovedanja - što inače smatram nečim dobrim - počesto onemogućava da epizode koje prate taj pravac odskoče same za sebe u domen izvanrednih.

Svejedno, vrlo dobra priča o modernom Dilanu.

4*

Ivan Jovanović Nightflier