'Blade Runner'... Naslov koji je od trenutka kad se pojavio u bioskopima davne 1982. postao nezaobilazno štivo za svakog ko iole drži do svog filmskog ukusa, te oltar za sve nas koji smo ostali zauvek začarani ovom ključaonicom kroz koju smo zavirili u budućnost kakvu nam je, vizuelno, dočarao Ridley Scott, bio je i ostao neprevaziđen kada je u pitanju naučna fantastika.

Film koji je nastao na temelju izvanredne knjige Philipa K. Dicka 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' objavljene 1968. ne prestaje da okupira maštu ljubitelja SF-a. Kultno ostvarenje dobilo je 2017. i dugoočekivani nastavak za koji mnogi nisu imali lepe reči, ali ja mogu reći da sam uživala u 'Blade Runner 2049'.

No, nije ovde sad reč o filmu, već o entuzijastičnom poduhvatu nekoliko vrsnih strip autora koji su osmislili priču postavljenu u vremenski i prostorni okvir njenog originala.

Priča se lepo smestila na tablama skupljenim pod jednostavnim nazivom 'Blade Runner 2019', vodeći nas upravo u tu godinu, na ulice Los Angelesa.

'Tyrell Corporation' radi na evoluciji android-programa i unapređuje subjekte u NEXUS fazi, koja robote čini humanijim i više nalik čoveku, čak toliko da je gotovo nemoguće razlikovati ih od ljudi. Početkom XXI veka oformljen je specijalni odred LAPD - 'Blade Runner' koji je vremenom počeo da primenjuje 'Voight-Kampff Test', jedan od nekoliko sličnih, da bi lakše i brže identifikovao veštačku inteligenciju. Test je utemeljen na 20-30 pitanja, slika i sadržaja koji pokazuju stepen empatije ili patoloških promena ličnosti. Sofisticiran je toliko da može da registruje promene u disanju, otkucaje srca, pokrete oka netipične za čoveka u datim okolnostima. Ovaj test je, sa preko stotinu pitanja, prošla Rachael, takođe eksperimentalni robot iz filma iz 1982.

Replikanti su smešteni u prostor van Zemlje gde rade kao robovi u kolonijama. Neki od njih vratili su se na Zemlju da bi se pobunili protiv 'gašenja' nakon isteka roka trajanja. Sa 'Tyrell Corporation' replikantima-pobunjenicima se obračunava devetnaestogodišnja policajka, Aahna Ashina 'Ash'. Njeno rano detinjstvo bilo je obeleženo problemima koje joj je zadavala kičma sa urođenom manom. Da bi nekako zaradila za njenu operaciju, majka odlazi van Zemlje i ostavlja je sa bakom. Međutim, jedna operacija nije bila dovoljna i bila je potrebna nova. Ash je, godinama, nelegalno dolazila do novca, a kad to nije bilo dovoljno, zaposlila se u policiji. Sa sve manje akcija oko 'penzionisanja' replikanata, Ash je morala da potraži i posao sa strane. Tako je dobila zadatak da pronađe nestalu suprugu i ćerku multimilionera i vlasnika 'Canaan Corporation', za koje se sumnja da su ih oteli Replikanti.

Scenario za strip napisali su Michael Green (bio je ko-scenarista za filmove 'Logan', 'Alien: Covenant', 'Blade Runner 2049', 'American Gods') i Mike Johnson ('Supergirl', 'Star Trek'), za crtež je sve pohvale pobrao Andres Guinaldo ('Justice League Dark', 'Captain America' ). Strip je objavila izdavačka kuća 'Titan Comics', a prva sveska objavljena je 17. 07. 2019.

Ono zbog čega sam se danas dohvatila 'Blade Runnera' je da je 'Titan Comics'  za 10.3. najavio strip 'Blade Runner: Origins' koji će biti dostupan i u striparnicama i u digitalnom obliku. 


Nova priča prati osnivanje specijalnog policijskog odeljenja, predstavljajući nam svet, događaje i karaktere koji su nam već donekle prikazani u filmu 'Blade Runner 2049'. Namera autora ovog novog umetničkog dela je, po njihovim rečima - da se ovaj univerzum proširi, da se ispričaju priče iz nove perspektive, te da se osvetle neki uglovi LAPD u koje smo tek malo zavirili u dosad prikazanim filmovima. Ovog puta, u fokusu događaja je LAPD detektiv Cal Moreaux, veteran koji je preživeo krvavi izvan-zemaljski sukob poznat pod nazivom 'Kalanthia'. On istražuje samoubistvo bio-inženjerke 'Tayrell Corp.' za koju se, kasnije, saznaje da je radila na istraživanju koje bi unapredilo NEXUS model replikanata, te da najverovatnije i nije reč o samoubistvu već o mračnoj zaveri zbog koje je naučnica, zapravo, ubijena.

Scenario potpisuju Mike Johnson, K. (Kate) Perkins ('Batwoman', Wonder Woman', Super Girl) i Mellow Brown ('American Gods', Calls') a za crtež je zadužen umetnik Fernando Dagnino.

'Titan Comics' je na svojoj stranici predstavio nekoliko neverovatnih naslovnica koje nas očekuju, a koje su rad Stanleya 'Artgerm' Laua i Peach Momoko. Set retro naslovnica u pulp-stilu uradiće Robert Hack. Preostaje nam da se nadamo da ćemo se dočepati ovih priča bar da ih pročitamo on-line besplatno, ako ništa drugo.

Tatjana Smiljanić