Kroz strip "Alan Ford" prodefilovalo je mnogo likova koji su obeležili epizode i pojavljivali se s vremena na vreme, nastavljajući priču kroz neke bizarne i smešne situacije. Ali, nama su, svakako, uvek bili interesantniji glavni junaci, o kojima ću ovde reći ponešto, čisto da ih predstavim mlađim čitaocima, koji se možda, mada čisto sumnjam (ne - SUMLJAM!), nisu sreli sa ovim stripom.


Dakle, kao što to uvek biva, počećemo sa najvažnijim likom u stripu, a to je čuveni Broj Jedan. Namerno pišem Broj Jedan, jer njegovo ime nikad nisam uspela saznati (ako neko zna, neka mi kaže).

Neumorni, prastari vođa čuvene Grupe TNT, oličenje je zločestoće, beskrupuloznosti, bezosećajnosti i nemara prema svojim zaposlenicima. Izuzetno pronicljiv, zajedljiv, naprasit i uvek u stanju neverovatne ljutnje na sirote zaposlenike, ovaj žilavi starac, paraplegičar vezan za invalidska kolica, nasmejava nas svojim odnosom prema podanicima koje izgladnjuje, tera na ludačke akcije, zakida na plati, daje prazna obećanja, laže, vara, a i udara čim god stigne, a najviše svojim štapom. Pohlepan, škrt, on sav novac od raznih tajnih operacija trpa u vlastiti džep, dok ostalima daje mrvice...

Broj Jedan je star toliko da njegova prošlost seže čak u doba neandertalaca i kroz njegove priče, kojima uspavljuje (mada mu to nije namera) nesretne tajne agente, saznali smo da se družio i sa Neronom, sa Homerom, Robespjerom, Cezarom, Napoleonom, generalom Kasterom, Leonidom i da ih je sve redom, na neki način prevario. Njegove priče su smešno prekrajanje poznate istorije.

Uz sebe uvek nosi malu, crnu knjižicu ispisanu svim mogućim podacima koji su od ključne važnosti za sticanje kontrole nad poznatim ličnostima grada New York-a, nad vojnim generalima i likovima iz kriminalnog miljea, koje ucenjuje i tera da igraju kako on svira.
Zato, pusti sad google, Broj Jedan zna sve!

Bob Rock

Ah, taj mali, proždrvljivi, uvek gladni napasnik, ogromnog nosa koji je, po uzoru na svoj sopstveni nos, nacrtao Magnus. Dete iz porodice kriminalaca, koji ima još i tri brata: Tim, Tom i Tumb. On je vrlo naprasit, uvek na ivici incidenta, plašljiv, licemeran, večito se žali na nepravdu, pogotovo kad se deli plata. U sukobu je sa svim i svakim, počev od najmanjeg deteta, pa do slučajnog prolaznika. Ciničan, bezobrazan, razdražljiv i nasilan, ima, nekim čudom i romantičnu stranu koju ismevaju njegove kolege - voli da piše pesme koje niko ne želi da objavi. Izuzetno je osetljiv na opaske na konto svog zakržljalog izgleda i neretko se zbog istih potuče i izvuče deblji kraj.

Alan Ford

Romantizovani plavušan nežnog izgleda, tananih osećanja, uvek sklon tome da se smrtno zaljubi u neku kriminalku ili devojku bez trunke mozga, ovaj agent je stavljen u centar špijunske priče. Uvek u crnoj rolki, začešljan i pedantan, sramežljiv, zbunjen i naivan, pleni svojim sposobnostima da iz nevolje izvuče one slabije od sebe i da se žrtvuje za viši cilj. Vremenom, Alan postaje mudriji, donosi pravilne odluke, postaje pouzdan čovek na koga se može osloniti. Živi u nekom svom svetu - utopiji, u kom ga ne dotiče očigledna nepravda i težak život pod šefom-tiraninom. Iako je voleo mnoge žene, doduše, nesretno, ipak je pronašao sreću u Minuett Macon.

Sir Oliver

Jedini plemić u TNT grupi. Lažov, prevarant, kradljivac-kleptoman, osvaja srca čitalaca svojom smešnom uglađenošću, pogotovo u prilikama kada nema vremena za disanje, a kamoli za obrazlaganje uštogljenim govorom koji krasi ovog čudnog čoveka sa otrcanim polucilindrom i monoklom, u smokingu, sa kravatom i prslukom...Večito u trku i begu od opljačkanih i gnevnih ljudi, izvlači se za dlaku i nastavlja po starom, iz epizode u epizodu.

Ako se dočepa nekog većeg plena, obavezno se konsultuje sa svojim prijateljem Bingom, kog svaki put pita kako mu je brat, koji je, gle čuda, uvek u nekakvom problemu! Bing mu pomaže da se reši tereta, naravno, uz obostranu korist, koja često prolazi ispod radara Broja Jedan. Imao je dva brata koja su umrla. Za svoja kriminalna dela u prošlosti, bio je osuđen na doživotnu robiju, ali se spasio tokom leta koji je prevozio osuđenike, skačući sa padobranom. U New Yorku ga je "otkrio" Broj Jedan i vrbovao ga za svoju privatnu agenciju.

Vrlo je duhovit, vispren, precizan, snalažljiv i veoma vredan.

Debeli Šef

Gervasius De Statuis, Gervasius Twinkleminkleson
Najbliži Broju Jedan. Jetki lenjivac, staro zanovetalo i umišljeni šef kojem je večita želja da maltretira ostatak osoblja, te da izbegne svaki posao. Broj Jedan ga otvoreno prezire i često ga ismeva pred svima. Iako najmanje radi (čitaj: nimalo!) najglasniji je kad se traži povišica plate koja se nikad ne dešava.
U svom šalu, oko vrata, stalno nosi hrčka Skvikija koji je njegova verna kopija, što se karakternih crta tiče, i kog uvek štiti po bilo koju cenu.

Jeremija

Hipohondar i narkoleptičar, italijanski imigrant koji je nekad živeo kao ulični trgovac, čovek koji prespava svaku epizodu. Ono malo vremena kad je budan, koristi za kuknjavu o svojim boljkama kojih ima toliko da ni petsto ljudi na gomili tako nešto ne bi mogli nabrojati.

Otto Grunf

A šta reći?
Najživopisniji član grupe, rođen u Nemačkoj. Nekad mehaničar Luftstreitkräfte-a, borio se u Prvom svetskom ratu, ali je zbog nefunkcionalnosti njegovih mehaničkih izuma ismevan, pa je pobegao iz vojske. Kada se doselio u Ameriku, promenio je svoje prezime Grunt u Grunf. Broj Jedan, u retkim prilikama, voli da ga poveže i sa učestvovanjem u Drugom svetskom ratu, koje Grunf poriče, ali neke sitnice u njegovom ponašanju odaju jasne znake da je nekad verno služio...khm...khm...znate već koga...

Svaki njegov izum završava neslavno - raspadne se ili eksplodira. Često izmisli nešto što je već izmišljeno, ali nas nekako, na svoj šarmantan način, ubedi da je on taj koji je to osmislio. Sklon je herojstvu u situacijama kad za tim nema potrebe, što će reći da je u suštini kukavica i plašljivac. Broju Jedan je odan i apsolutno posvećen i samo on zna kuda se njegov dragi šef kreće i za kakvim poslovima ide. Nezaboravne su njegove poslovice koje nosi na svojim majcama.

Klodovik

Zločesti papagaj, pohlepan i proždrvljiv na svog gazdu, uzrok mnogih sukoba sa Bob Rockom i Nosonjom... Podlac, prepredenjak i licemer.

Nosonja

Nesretni pas, večito izgladneo i u sukobu sa Bobom Rockom. Lenčuga, spavalica, plašljivac i kukavica-kao da je preslikana verzija svojih ljudskih prijatelja.

Tatjana Smiljanić