Stranger of Tempest je zametak novog serijala Toma Lojda, koji je svojim prvim fantazijskim serijalom (Twilight Reign) postigao umereni uspeh. Međutim, meni je prvi roman u tom serijalu bio odveć klišeiziran da bih ga tada svario, pa sam propustio ceo serijal.

Lojdu sam se pukim slučajem vratio romanom Moon's Artifice, u kojem se odmetnuo od generičke fantazije i potrudio se da svetu da veoma lični pečat, spajajući motive stimpanka i orijentalne postavke sveta (što je, istini za volju, vrlo popularno u poslednje vreme). Krajnji proizvod su dva vrlo dobra romana, koja neće promeniti žanr as we know it, ali su zabavni i osvežavajući, a malo li je to na ovu skupoću?

Stoga sam se i obradovao romanu Stranger of Tempest. Nažalost, razočarao sam se. Pisac eksperimentiše sa strukturom i unutrašnjom hronologijom romana, što nažalost ne dovodi do sjajnih rezultata. Iako su likovi solidno oslikani, priča se svodi na besmislenu jurnjavu uz random encounters iz monotonih RPG avantura. Nedostataka je bilo taman u dovoljnoj meri da sam se nosio mišlju da dignem ruke od čitanja. No, istrajao sam.

Sve u svemu, nikako ne bih preporučio Stranger of Tempest. Istini za volju, u ovom romanu se krije zametak potencijalno zanimljivog malazanolikog storilajna, ali ostaje da se vidi šta će Lojd da uradi s nastavkom. Što se mene tiče, više se nadam trećem nastavku njegovog prethodnog serijala. 

Ivan Jovanović Nightflier