Pored ovih vrlih Zaječaraca sintagma 'kafana i rokenrol' zvuči kao pošalica za decu od 5 godina (uz uzdužno poštovanje KKN-u) - ovde se radi vrlo lepom crossoveru hardcore-a i thrash metala, a u prirodnom staništu su prazne krigle i pune pepeljare i još punije srce, jer se u dobrom društvu bolje svira, pije, jede i živi. I troše mukom stečeni novci, svoji ili tuđi.

Nova pesma mladog benda sa skoro decenijskim stažom, H.C.Z.-ova "Raspikuća" nije samo još jedna saga o najmilijim navikama Balkanaca i sprdanje sa epitetom kafane kao "druge kuće", već vrlo duhovito i surovo iskreno kritikovanje date pojave i njenom najružnijom i tužnom inkarnacijom - proćerdani novci, automobil, kuća, freza, veštačka noga. 

A boga mi, dođe i do 9 'iljada pregleda za kratko vreme!

Možda se to na prvi pogled ne čini i akteri u spotu istinski uživaju u svojoj "ulozi", uključujući članove benda, u samoj radnji je vrlo vešto skriveno sve što bi bilo protumačeno kao veličanje bilo kog lakšeg i težeg poroka - što je pre svega pokazatelj koliko je u današnjem čoveku potreban balans između preteranog uživanja u materijalnim zadovoljstvima i suzdržavanja od preterivanja u piću. Iako otvorenija i bezobraznija "Pijem Hard Core”, po kojoj će se zvati i brzotrčeći album, ovo je smer u kom je bend krenuo i verovatno će jednog dana zasesti na tron iznad svih koji koketiraju sa žestokim zvukom i kafanom, da ne nabrajam sad. Da bi taj status i utvrdili, tekst za pesmu napisao je Đorđe Dmitrović, u narodu i svekolikom pijanom pučanstvu poznat kao Đoko Granata (uz blagoslov sveca zaštitnika andergraund kafane, Zoke Bosanca), muzika i ćeške riffčine u rangu virtuoznosti Mileta Bas-a je delo Željka Dimitrova, dok se za miks i master pobrinula autentična kosata metalika Elio Rigonat (koji verovatno voli kafanu kao i svi, samo to dobro krije). Da su H.C.Z. spremni za saradnju i pre svega lokalpatriote, u refrenu bio je Filip iz negotinskog bratskog benda Sickter.

Šta da vam kažem, pamet u glavu, pare u novčanik (ne u pevaljkine sise, može koji evrić 'ajde), teške riffove u uši i slušajte najbolji bend današnjice iz punionice najlepšeg domaćeg piva. Čekamo konačni proizvod u vidu albuma koji će se kupovati uz gajbu Zaječarskog.

Daniel Tikvicki