Mladi sarajevski sastav Kolektivna Šteta objavio je danas svoj prvi EP pod nazivom "Samo faza".

- EP ‘’Samo Faza’’ je tačno ono što naslov kaže: samo faza u kreativnom procesu benda, počinju momci svoju priču za naš sajt. Temelji za neke od pjesama postoje skoro 2 godine, od kad je bend začet, dok su neke nastale sasvim prirodno: improvizacijom na probama. Pošto je ovo prvi poduhvat benda da se ostvari neka muzička cjelina, manjak iskustva u tom polju je nalagao da se eksperimentiše sa različitim metodama snimanja, produciranja i samog pisanja pjesama.

O tome kako je sniman i produciran kažu sledeće:

- "Fukaru", prvi singl koji je izbačen u vrijeme dok ideja za EP još nije poprimila svoj trenutni oblik, producirao je i snimao prijatelj benda Simon Rojas, nakon čega smo odlučili da počnemo sami producirati sa ciljem da postanemo dobri i u tome, ali i sa ciljem da naša muzika odiše amaterskim duhom u kojem su stilu pjesme i napisane. Za ostale pjesme sa EP-a je u pomoć oko snimanja priskočio naš dobri drug Harun Pezo, koji nam je poslao trake koje smo snimili u jednoj sesiji. Sve produciranje je, kao svoju obavezu, preuzeo frontmen benda Emin Ligata dok je samo pisanje muzike i tekstova bio grupni trud čitavog benda sa učešćem svih članova, a prateći art je uradio Alen Podgorica.

Sva tri člana imaju različite muzičke idole i inspiracije, ali jedna ideja koja ih spaja:

- To je ta repeticija, gdje u pjesmama posuđujemo muzičke elemente naših drugih pjesama i pokušavamo ih uklopiti u jednu veću koherentniju cjelinu. Najbolji primjer takvog pristupa je završavajuća traka koja u solo dionici posuđuje glavne elemente svih prethodnih pjesama. Djela su nedefinisanog žanra tako da nam je kao grupi veoma interesantan proces sklapanja svega u nešto što je u isto vrijeme i vrlo smisleno i pomalo besmisleno. Za inspiraciju oko pjesama gledamo unutar sebe jer nismo tangirani političkim dešavanjima, kao ni društvenom strukturom, a ni „vanjskim svijetom“ generalno. Glavni cilj nam je da se zabavljamo i zabavimo naše slušaoce, bez pretenzije da shvatamo ili budemo shvaćeni preozbiljno.

Čuli ste momke, poslušajte EP "Samo faza" i donesite sud jesu li uspeli u svojim željama.