Ah, kakvo iznenađenje i to ponovo od Italijanskog Frontier Records. I ponovo pogodak ravno u centar. Black Swan su još jedan u nizu odličnih projekata ove izdavačke kuće gdje bendove sklapaju od najzvučnijih imena na današnjoj sceni, daju im finansije pa gdje pukne. U ovoj postavi su pjevač Robin McAuley (MSG i mnogi drugi), gitarista Reb Beach (Winger, Whitesnake), basista Jeff Pilson (Foreigner, The End Machine, Dokken) i bubnjar Matt Starr (Ace Frehley, Mr. Big). Ako sami muzičari ne mogu, ne umiju, ne znaju kako da oforme bend i sarađuju, onda će ih čelnici Frontier Records spojiti pa što ispadne. Recept im se pokazao kao vrlo uspješan jer ovo nije prvi sličan bend i na svojem platnom spisku imaju još nekoliko vrlo uspješnih projekata koji godinama odlično rade. Da se vratim na „Black Swan“. 

„Shake The World“ je njihov prvi album u ovoj postavi i malo je remek djelo, kratko i jasno, ali ne slušajte mene već njih, tj. „Shake The World“. Profesionalna pozadina svih u bendu su neki od najpoznatijih hard rock bendova u istoriji rokenrola i od ovog album očekujte isto, i to na jednom novom i vrlo visokom nivou. Ogromne melodije uparene sa energičnom svirkom u potpunosti lišene djetinjastih pokušaja da se ostavi utisak isključivo na žensi dio publike. Ovo su sve hard rock remek djela koja se ne stvaraju svakog dana. Iako je intelektualno album u ravni nekog prosječnog pop ostvarenja (naravno da je tema ljubavi obrađena u pet milijardi oblika), ipak je instrumentalna komponenta ona koja ga debelo izvlači. A onda, negdje pred kraj albuma, naleti pjesma „Sacred Place“ koja pomjera granice za još jedan stepenik. Fantastično.

Na albumu je sve idealno i perfektno (sem ispraznih tekstova) – kompozicije su jake i žive, aranžmani perfektni, instrumentalna umješnost je na izuzetno visokom nivou, ali najveći utisak ostavlja glas veterana Robin McAuley - izuzetno pitak i prijatan glas kojeg čovjek perfektno koristi. Njegov glas je kao med i mlijeko, nema boljeg poređenja, i nevjerovatno kako leži ovim pjesmama, pogotovo gore pomenutoj „Sacred Place“ ili „Divided/United“.

Ne dvoumite se, niti slušajte moje litanije i detaljna seciranja nego slušajte, slušajte, slušajte ovaj album. Zapamtite, bend se zove Black Swan, a album „Shake The World“, i trese na više frontova.

Nikola Franquelli