Anguish Sublime je metal bend iz Novog Sada, osnovan oktobra 1998. godine od strane Aleksandra Crnobrnje (gitara, kompozitor, producent) i Arpada Takača (vokal, tekstovi).

Veoma je teško klasifikovati stil Anguish Sublime-a kao jedan podžanr metala. Jedna od osnovnih filozofija u muzici AS-a je težnja da se izbegnu ograničenja koja nameće specifični žanr ili zvuk, i iz tih razloga se, u muzici Anguish Sublime-a, mogu naći raznovrsni elementi, od akustičnih, simfonijskih i klavijaturskih deonica i tema, preko doom metal, progressive i thrash, sve do death metal, pa čak i black metal elemenata. Iz tih razloga, kada pričamju o tome šta sviraju, vole da kažu da sviraju metal. Ali, ako se insistira na određenijem stilu, volie da klasifikuju svoju muziku kao “atmospheric death metal”.

Bend je kompletirao postavu 2003. godine i počeo uvežbavanje repertoara za nastupe. Maja 2004. Anguish Sublime samo-izdaje demo album pod nazivom "Among the Raven Skies", koji sadrži 7 numera, i po prvi put nastupa uživo. Promotivna svirka je održana u klubu "NS Riders" u Novom Sadu, pred oko 180 ljudi, koji su bend veoma dobro prihvatili.

Do kraja 2007. nastupali su uživo na mnogobrojnim svirkama i festivalima poput EXIT Festa 2007, zaječarske “Gitarijade” 2007, “Gitarijade” u Vrbasu 2006 (osvojili 1. mesto), “Demo Masters” takmičenja demo bendova u organizaciji nacionalnog radija “Beograd 202” 2005. godine (osvojili 3. mesto u super-finalu), WOA Ex-Yu Metal Battle 2007 (došli do finala),... 


Početkom 2008., nekoliko članova napušta bend, i Anguish Sublime se bori da održi svoje prisustvo na sceni nalaženjem novih članova, međutim sa malo uspeha. Na mesto bas gitariste 2009. godine dolazi Andraš Išpan, koji je i danas član stalne postave. Kako zbog problema sa postavom, tako i zbog privatnih problema i obaveza, 2011. godine se Anguish Sublime vraća u stanje studijskog benda, sa 3 preostala člana, Arpadom, Aleksandrom i Andrašem. Bend nastavlja povremeni radi na novim i starim pesmama, kao i na izdanjima u godinama koje dolaze.

Konačno, posle 10 godina studijske tišine, maja 2014. godine, Anguish Sublime objavljuje EP izdanje, pod nazivom "Unveiling the Origin", koji sadrži 5 pesama, i koji se može besplatno preuzeti i poslušati na oficijelnom sajtu benda, bandcamp ili reverbnation profilnim stranicama. Sve pesme na izdanju su napisane i producirane od strane Anguish Sublime-a u sopstvenom “Ravenmoon” studiju. Prvobitno, EP je objavljen kao isključivo digitalno izdanje, međutim, krajem aprila 2015. godine, bend je objavio i malo kolekcionarsko izdanje u vidu CD-a.

Takođe, 3. juna 2014. godine, Anguish Sublime su objavili i jednu singl numeru - posvetu metal legendi Quorthonu (Tomas "Ace" Börje Forsberg), koja je obrada pesme "Under the Runes" benda Bathory - pesma je dostupna na youtubeu.

Nešto više od godinu dana nakon izdavanja debi EP izdanja, 4. jula 2015. godine Anguish Sublime objavljuju još jedan EP, pod nazivom “Thornwinged”, koji sadrži intro i tri numere u duhu dosadašnjih radova Anguish Sublime-a, sa par neobičnih zapleta i blago mračnijom atmosferom! Sve pesme na izdanju su napisane i producirane od strane Anguish Sublime-a u sopstvenom “Ravenmoon” studiju. Za sad je EP objavljen kao digitalno izdanje. Poput prethodnog EP-a, "Thornwinged" EP se može besplatno preuzeti i poslušati na oficijelnom sajtu benda.

Anguish Sublime su učestvovali na “Mires Of Sorrow: A Tribute To My Dying Bride”, oficijelnoj My Dying Bride tribute kompilaciji, sa obradom pesme“Thy Raven Wings”. Pored 7 drugih izvođača, AS su izabrani da budu uključeni u ograničeno CD izdanje, izdatim 6. januara 2016.godine. Izdanje se može poslušati na sledećem linku: https://miresofsorrow.bandcamp.com/, kao i na youtube https://www.youtube.com/watch?v=Vu_OZNgBHaE

Avgusta 2020.godine, Anguish Sublime su sa nemačkim izdavačem - Silent Watcher Records dogovorili izdavanje dugo očekivanog LP izdanja, pod nazivom “Maelstrom Imperium”. Album  sadrži devet pesama, od kojih je svaka putovanje kroz razne stilove, kako muzički tako i vokalno, sa mnogo atmosfere, dobrom količinom upečatljivih melodija i neobičnog tekstualnog sadržaja. CD verzija je izdata u standardnom jewel case formatu u ograničenom tiražu od 500 primeraka i  dostupna je u SWR web prodavnici.

Sve dodatne informacije o bendu možete naći na oficijelnom sajtu benda http://www.anguishsublime.com ili na oficijelnoj facebook stranici https://www.facebook.com/AnguishSublime. Takođe, bend ima i youtube kanal, gde se, pored objavljenih pesama, mogu naći i snimci live nastupa sa raznih koncerata i festivala: https://www.youtube.com/user/anguishsublime.