Dana 5. oktobra 1969. godine s početkom u 23 sata na televiziji BBC1 emitovana je prva emisija serijala “Leteći cirkus Montyja Pythona”. Bila je to revolucija u popularnoj kulturi – njihov humor zasnovan na apsurdu, neskrivena ciničnost, otvoreno ruganje svakoj vrsti autoriteta, učinili su da mnogo toga ne ostane isto kao što je bilo pre.

Kada je televizijski serijal u pitanju, snimljeno je ukupno 45 emisija koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. Bio je to zapravo splet teško objašnjivih, ali srećnih okolnosti da je neko u jednom tako velikom i zahuktalom sistemu kakav je Britanska nacionalna televizija, odlučio da ustupiti prostor mladim ljudima, koji su tek završili studiranje na Oksfordu i Kembridžu (uz jednog Amerikanca – Terija Džilijama). Nitko od njih nije bio profesionalni glumac, niti je njihov pristup bio nalik pristupu ljudi koji su do tada radili televizijske humorističke serije, čak ni u Britaniji, gde je i te kako postojala tradicija otkačenog humora – na filmu, radiju i televiziji.

Kako god, većina njih je već imala nekakvog iskustva s radom na televiziji, i brzo su sklepali ideju za televizijski show sastavljen od kolaža skečeva koje su sami pisali, i Džilijamovh animacija koje su trebale sve to nekako da povežu. Projekat je odobren pod nazivom “Leteći cirkus Gwena Dibleyja” (“Gwen Dibley’s Flying Circus”), što je u poslednjem trenutku preimenovano… znate već kako. Ostalo je, kako se ono kaže – istorija.

(izvor: Nacional)

Pročitajte i...

A sada nešto potpuno drugačije - Leteći cirkus Montija Pajtona