Banjalučki pank bend Subversion BL objavio je svoj novi singl pod nazivom “Slobodna”, a sama ideja za pesmu postoji već četiri godine.


Lider benda, Dalibor Mrša, govori o novoj numeri i shvatanju slobode.
“Pjesma “Slobodna” u sebi nosi uvijek aktuelnu temu, a to je sloboda u univerzalnom smislu. Ovog puta ona je predstavljena u liku tinejdžerke sa jasnim stavom već izgrađene ličnosti koja nema namjeru da prihvata tuđa mišljenja i stavove bezrezervno. Pravac takvog razmišljanja, djelovanja i uopšte kratanja svakako je teži, ali čuva integritet onoga ko tako djeluje. Iako je linija manjeg otpora onaj jednostavni, široki put kojim se ide lakše, takav put ne mora uvijek da završi srećnim ishodom.”

Pesma je snimljena u studiju Cirith Ungol u Aleksandrovcu, a za produkciju je bio zadužen Dražen Kecman.

“Inicijalna ideja za pjesmu je nastala prije gotovo četiri godine, ali to su bile samo početne iskre. Namjera nam je bila da pjesma bude vedrijih tonova, energična, da udari direktno onoga ko sluša. Iako smo je izvodili javno, nismo očekivali da ćemo tek u studiju tokom samog snimanja doživjeti pravi smisao onoga što smo pravili. Očigledno je bilo potrebno da neko sa strane sagleda šta mi to u stvari želimo. Dražen Kecman, naš snimatelj i producent je odmah “kliknuo”, dao nam je niz fantastičnih sugestija koje smo redom prihvatali i tako je pjesma dobijala željenu formu. Slobodno možemo reći da je Dražen praktično četvrti član benda iako ne svira sa nama, ali kada se neko toliko daje u ono što radi, kada ima sluha za to što radi i kada to radi iz ljubavi, nemoguće je da se to ne osjeti i da ne donese plodove.”

Kako ističe, poruka spota je jasna. Prikazali su na početku istorijski trenutak, revolt i bunt, punk u svojim povojima i kao muzički pravac i kao životni stav. Otpor ludilu u sistemu i svemu onome što je nakaradno, sa jasnom porukom da je osmeh univerzalni jezik svih nas. Bez mržnje, bez podela, bez ratova – sloboda.

“Danas su nam svima usta puna priče o ljudskim pravima, a ta prava se danas gaze nemilice. I kako uopšte pričati o slobodi, ako onaj ko o slobodi priča, ko slobodu nudi drugome nije ni sam slobodan? Slobodan od svojih strasti, svojih gluposti, svoje pohlepe. Kakvu slobodu može da ponudi takav drugome?”